Spring naar de content

Wie was Hans Nijman, en waarom werd hij vermoord?

Beverwijk werd gisteravond opgeschrikt door de liquidatie van freefighter en sportschooleigenaar Hans Nijman. Hij blijkt een bekend gezicht te zijn geweest in de Amsterdamse onderwereld, maar wie was hij eigenlijk?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sjoerd Hartholt

Crimesite weet dat Nijman een goede vriend is van Dick Vrij, wiens leven al langer gevaar loopt. Vrij is verdachte in de afperszaak rond Danny K. en Willem Holleeder, hij kwam vrij maar wilde voor zijn eigen veiligheid graag weer in hechtenis worden genomen. Het lijkt erop dat Nijman, die rondreed in een ongepantserde auto, ook veiliger was geweest binnen vier muren.

Panorama schrijft dat Nijman zich vermoedelijk bemoeide met cocaïnetransporten. Het weekblad meldt dat de Criminele Inlichtingeneenheid hem en Vrij ervan verdenkt transporten voor partijen drugs van Dino S. en Ali A te regelen, maar hard bewijs kon daarvoor nooit worden geleverd.

In het vechtsportwereldje was Nijman behoorlijk geliefd. Verschillende freefighters hebben hun leedwezen betuigd, zoals de Franse vechter Cheick Kongo, alsmede collega Mourad Bouzidi.

Elsevier-misdaadjournalist Gerlof Leistra heeft minder goede ervaringen met Nijman, schrijft hij in een column donderdag.

“Nijman was geen sieraad voor zijn sport. Hij kluste bij als portier en bodyguard en aarzelde niet om mensen te intimideren. Toen ik in 2007 voor Elsevier een artikel schreef over de warme banden tussen vechtsporters en het milieu, belde Nijman mij woedend op mijn mobieltje: ‘Ik trek je kop van je romp!’ Toen ik vroeg of dat in één ruk kon, vlogen de bedreigingen mij om de oren. Na een kwartier kwam hij wat tot bewaren en beloofde hij mijn kop te sparen.”

De liquidatie wekte verbazing bij Mark Teurlings, advocaat van de sportschoolhouder. Hij reageerde vanmorgen geschokt in het programma WNL Vandaag. “Hij stond niet op een dodenlijst,” aldus Teurlings.

In zijn woonplaats Beverwijk werd door een onbekend aantal mensen bloemen neergelegd bij zijn sportschool. Ondertussen blijft het speculeren waarom Nijman precies werd geliquideerd.