Spring naar de content

Maxime Lechner – onbeperkt

HP/De Tijd Expo geeft jonge kunstenaars een podium om hun werk te tonen. Waarom? Omdat er veel moois wordt gemaakt én om uw ogen te verwennen. Deze week: Maxime Lechner uit ‘s-Hertogenbosch.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Maxime Lechner (‘s-Hertogenbosch, 1990) is vierdejaars student Fotografie aan AKV Sint Joost in Breda. Tot en met 17 december is haar tentoonstelling ‘Onbeperkt’ te bezichtigen in de kapel van Bartiméus, Oude Arnhemsebovenweg 3 in Doorn. De tentoonstelling is ook toegankelijk voor blinden en slechtzienden: een gidslijn (vloertegels met ribbels) leidt ze door de ruimte, en elke foto is gekoppeld aan een gesproken tekst waarin wordt uitgelegd wat er op de foto te zien is en wat het betekent.

Over haar werk
“Ik fotografeer het liefst dingen waarvan ik het belangrijk vind dat ze gezien worden door anderen. Ik werk vanuit een fascinatie en enthousiasme voor het onderwerp, maar ik vind het ook belangrijk dat er een maatschappelijke toevoeging is. Daarom vond ik het bij het project Onbeperkt – waarvan hieronder een selectie is te zien –  extra belangrijk om met een gevoelige blik en enorm respect voor de mensen te werk te gaan. Ik probeer de werkelijkheid niet mooier te maken dan het is, maar ook zeker niet dramatischer of zieliger. En het zet je ook aan het denken: mijn hele leven draait om kijken, kijken, kijken. Hoe is het leven dan voor iemand die dat niet of slecht kan?”

“Via mijn stagebegeleider ben ik in contact gekomen met blinden- en slechtziendeninstituut Bartiméus in Doorn. Hier is een paar jaar geleden een speciale afdeling geopend waar drie werknemers technologische hulpmiddelen, apps en computerprogramma’s onderzoeken en faciliteren voor mensen met een visuele en verstandelijke handicap. Dit is prachtig werk en ik heb er een fotoserie over gemaakt, waarbij ik de cliënten die met hun hulpmiddelen in de weer zijn fotografeer. Dit project laat deze kwetsbare groep in een ander daglicht zien, waar ze breken uit hun sociale isolatie, actief uitgedaagd worden op hun niveau en zo enorme ontwikkelingen door kunnen maken.”

Meer werk van Maxime Lechner vindt u hier.

ML ML2 ML3 ML4 ML5 ML6 ML7 ML8 ML9 ML10

Ben je een jonge kunstenaar (student of pas afgestudeerd) en heb je tien kunstwerken die je in Expo wilt tonen? Neem contact met ons op.

Onderwerpen