Spring naar de content

Waarom darmbacteriën het eten van rood vlees ongezond maken

Onze darmbacteriën zetten rood vlees om in een risicofactor voor hart- en vaatziekten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: EOS Wetenschap

Het is bekend dat rood vlees het risico op atherosclerose, de afzetting van vetachtige stoffen op de wand van de slagaders, verhoogt, waardoor de slagaders makkelijker dichtslibben. Uit eerder onderzoek was al gebleken dat onze darmbacteriën daarin een rol spelen. Ze zetten namelijk L-carnitine, een voedingsstof die overvloedig aanwezig is in rood vlees, om in trimethylamine, dat op zijn beurt trimethylamine-N-oxide vormt, wat leidt tot atherosclerose, oftewel aderverkalking.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Uit nieuw onderzoek op muizen blijkt nu dat andere darmbacteriën nog veel meer gamma-butyrobetaine aanmaken nadat we rood vlees hebben gegeten. Ook die stof, die tot duizend keer meer uit L-carnitine wordt aangemaakt, draagt ertoe bij dat we een hoger risico lopen op dichtslibbende slagaders.

Volgens de onderzoekers van de Cleveland Clinic, VS, kunnen probiotica helpen om de bacteriesamenstelling in onze darmen te veranderen en zo atherosclerose te voorkomen. Maar uiteraard zou het ook helpen om minder rood vlees te eten.