De dashcam verovert Nederland: standaard inbouwen of snel verbieden?
Wie in Rusland geen dashcam in zijn auto heeft, is een uitzondering. In dat land rijden ze als gekken en wie een ongeluk heeft gehad, wil dat daar ook kunnen bewijzen voor de verzekering. Gevolg is dat de vaak bizarre dashcam filmpjes uit Rusland het internet overstroomd hebben. In Nederland is het nog andersom. Hier ben je met een dashcam nog een uitzondering. Maar het cameraatje op het dashboard van een auto neemt ook in ons land razendsnel in populariteit toe.
Vaak worden verkeersongevallen in ons land prima afgehandeld. Men erkent aansprakelijkheid, vult een formulier in en de verzekering doet de rest. Maar als er een probleem opduikt, dan is het toch handig om het Russische voorbeeld gevolgd te hebben. Een dashcam op het dashboard biedt dan uitkomst.
“We zien ze de laatste tijd overal opduiken,” zegt politiewoordvoerder Anton de Ronde in de regionale bladen. Hij denkt dan ook dat de dashcambeelden in de toekomst op grotere schaal ingezet zullen worden bij het oplossen van misdrijven. “Zo’n cameraatje koop je voor een paar tientjes. Over een paar jaar worden ze misschien wel standaard ingebouwd in nieuwe auto’s.”
In Nederland is het filmen met een dashcam volkomen legaal. De beelden mogen zelfs op internet gezet worden, maar wie dat doet, moet wel de kentekenborden onherkenbaar maken. Een recent filmpje dat het internet rondgaat, is dat van de Belgische Jasmien Claeys. Ze rijdt de snelweg af en ziet een stilstaande vrachtwagen over het hoofd. Ze knalt er vervolgens vol op en wordt ook nog eens geramd door de truck die het filmt met zijn dashcam. Wonder boven wonder heeft Jasmien het ongeluk overleefd.
Zoals gezegd is de camera in Rusland ook legaal, sterker nog, om corruptie en fraude tegen te gaan eisen de verzekeringsmaatschappijen het, maar in landen als Oostenrijk en Portugal zijn ze bijvoorbeeld verboden. Hoeveel Nederlanders zo’n dashcam in hun auto hebben is niet bekend, maar zowel verkopers als verzekeraars zeggen dat het cameraatje erg populair is. “Een compleet nieuwe bron van bewijsmateriaal,” vertelt Kim Smulders van autoverzekeraar Interpolis. “Bij schademeldingen krijgen wij de laatste tijd steeds vaker videobeelden van dashcams doorgestuurd.”
Met name verzekeraars zijn heel blij met de oprukkende dashcam. De ANWB is nog niet overtuigd en wil een landelijk debat. “Nu doet de politie nog netjes een oproep om dashcambeelden in sturen”, licht woordvoerder Ad Vonk toe. “Maar straks nemen ze een dashcam na een ongeluk misschien wel meteen in beslag. Beelden kunnen natuurlijk ook nadelig uitpakken voor de eigenaar.” Maar wie weet rijden we straks allemaal rond met een dashcam en is het net zo vanzelfsprekend als navigatie.