Spring naar de content

De kracht van positieve beelden op je brein

Wie beelden te zien krijgt van lieflijke taferelen, reageert daarna minder op bedreigende beelden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: EOS Wetenschap

Dat blijkt uit onderzoek aan de University of Exeter, waaraan 42 gezonde proefpersonen deelnamen. Terwijl ze eerst foto’s te zien kregen van mensen die emotionele steun kregen of geliefd werden, en vervolgens van bedreigende gezichten en woorden, namen de onderzoekers fMRI-beelden van hun hersenen. Daaruit bleek dat de amygdala, het hersengebied dat op bedreigingen reageert, na het zien van de eerste reeks foto’s minder reageert op de tweede reeks foto’s, zelfs als de proefpersonen weinig aandacht hadden geschonken aan de inhoud van de eerste reeks.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Volgens de onderzoekers zou dit kunnen betekenen dat mensen met een posttraumatische stressstoornis – een psychische aandoening die ontstaat na levensbedreigende situaties –­ beter zouden functioneren in stresssituaties als ze eerst lieflijke taferelen te zien kregen. En dat ook kalmerende middelen dan beter zouden werken. De onderzoekers willen de resultaten dan ook gebruiken om bestaande behandelingen van posttraumatisch stresssyndroom te verbeteren, patiënten meer het gevoel te geven dat ze veilig zijn en hen beter te leren omgaan met traumatische herinneringen.

Onderwerpen