Spring naar de content

Oscar Pistorius mogelijk langer in gevangenis omdat hij geen enkels heeft

‘Blade Runner’ Oscar Pistorius kreeg vijf jaar cel voor de moord op zijn vriendin Reeva Steenkamp. Volgens zijn advocaat zou hij van die vijf jaar maar tien maanden daadwerkelijk in de gevangenis zitten, de rest mag hij thuis uitzitten, onder huisarrest. Maar nu melden diverse media dat Pistorius niet eerder weg kan: de enkelband, die verplicht is bij huisarrest, werkt niet naar behoren op de prothetische benen van de atleet.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Annelies Beltman

De gevangenisbewaarders stellen dat omdat Pistorius zijn benen kan afdoen, de tag ofwel enkelband niet voldoende in de gaten kan worden gehouden. ‘Het apparaat moet fysiek worden vastgemaakt aan de gevangene. We kunnen het niet gebruiken op protheses, want de gevangene zou die af kunnen doen en achterlaten. Dat is niet te controleren,’ zeggen bronnen uit de gevangenis. De band mag volgens de wet ook niet om de polsen van de veroordeelde Zuid-Afrikaan worden geplaatst, omdat het dan te makkelijk kan worden verwijderd.

Pistorius zit in de notoire Kgosi Mampuru gevangenis in Pretoria, zoals zoveel Zuid-Afrikaanse gevangenissen door bendes geteisterd. Hij verblijft in een cel op de ziekenhuisvleugel. Hij hoopt dat hij na tien maanden de cel mag verruilen voor de luxe woning van zijn oom, waar hij onder huisarrest, maar met de luxes van een eigen fitnessruimte en zwembad de resterende straf kan uitzitten. Of dat nu nog steeds kan gebeuren, is onduidelijk.