Spring naar de content

Hoe Zwarte Piet langzaam in een Rainbow Warrior verandert

Laatst kwam ik op internet selfies tegen van meisjes met okselhaar. Dat schijnt de nieuwe rage te worden. Dit is een rare manier om een column over Zwarte Piet te beginnen, maar het punt is: als je iets lang genoeg laat staan, ga je er vanzelf aan wennen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Johanna Geels

Okselhaar dus. Als je er niet op let, lijkt het heel gewoon. Schaamhaar, etiketten op mosterdglazen, botox, idem. Andersom geldt trouwens hetzelfde. Ik bedoel, ach, ik weet helemaal niet wat ik bedoel. Ik wil ook helemaal niks meer bedoelen. Iedereen bedoelt de hele dag maar van alles. Doodmoe word je ervan.

Ali Baba
De Pietendiscussie bijvoorbeeld. De ene dag ben ik voor Zwarte Piet, dan weer tegen. Beide standpunten kan ik begrijpen, maar tot een keuze komen lukt me niet erg, al ligt het zwaartepunt bij ‘tegen’. Wel weet ik dat de pro-Pietenclub veel enge, agressieve mensen aantrekt en de anti-Pietenclub humorloze drammers. Van beiden ben ik niet zo’n fan. Verder vind ik het een beetje moeilijk te bevatten dat een sprookjesfiguur voor de rechter wordt gedaagd. Ali Baba zou dan goedbeschouwd ook voor de rechter moeten verschijnen omdat hij een vrouwelijke slavin (Morgiana) had.

Spijkerpoepen is ook cultuur
Maar wat nou als we magere mensen in gestreepte pyjama’s onderdanig naast een blank krijsend mannetje met een zwart snorretje zouden zetten en het een ‘feest’ noemden? Wedden dat de wereld dan op zijn kop stond? En als een hele bevolkingsgroep ernstig gekwetst wordt door een traditie, zou dat dan niet zwaarder moeten wegen dan het argument ‘het is nu eenmaal onze cultuur’? Spijkerpoepen is ook cultuur, en koekhappen. Duizend jaar lang moesten we op Koninginnedag naar die aarssaaie volksspelen kijken. Ik denk dat niemand het ook maar ene reet zou interesseren als we daar cold turkey mee op zouden houden. Waarom dan zo’n drama maken over een sprookje? En wat verandert er nou eigenlijk helemaal als we het sprookje iets anders inkleuren? Gele Pieten in plaats van zwarte. Big deal.

Ik zag laatst een stel kleine kinderen op een Kaaspiet afrennen, gillend om pepernoten, ze hadden niet eens door dat die man geel was. En uiteindelijk is het een kinderfeest. Een feest dat zo langzamerhand flink verpest wordt door boze volwassenen.

Onderbuikgevoelens
Volgens mij gaat het helemaal niet meer om Zwarte Piet, maar grijpt de bevolkingsgroep in de categorie ‘Ze motten allemaal oprotten, niet toch, ja dan’ de discussie gewoon aan om hun broeierige onderbuikgevoelens te lozen. Andersom gebruikt de anti-Pietenclub de discussie om ongebreideld oud zeer te ventileren. Als beide kampen elkaar nu eens zouden ontmoeten, in een zweethut, met Dr. Phil erbij of zo, en het lekker onderling gingen uitvechten? En Sinterklaas plus de kinderen die het graag willen vieren verder met rust zouden laten. Is dat geen idee?

Nederland in de rehab
Aangezien dat waarschijnlijk niet gaat gebeuren, moeten we maar een middenweg zoeken. We gaan gewoon heel langzaam met z’n allen afkicken. Elk jaar een beetje meer. Of beter gezegd minder. Nederland in de rehab. Eerst roetvegen in plaats van gitzwarte schmink. Daarna stroopwafelmotieven. Geen oorbellen meer, een nieuw hoedje, een andere taakinvulling. Op het Sinterklaasjournaal zijn ze er al mee begonnen. Piet die gisteren aangaf niet langer meer knecht te willen zijn. Sinterklaas die aanbood te helpen met dweilen. Het schijnt hoge kijkcijfers te trekken. Heerlijk toch. Zie je het voor je? Honderdduizenden boze volwassenen die elke avond in spanning met witte knuistjes voor de televisie zitten. Welke hervormingen gaat die vermaledijde Sint vandaag doorvoeren?

Regenboog
Er wacht ons nog een spannend einde. Het schijnt dat de stoomboot langzaam op een regenboog afstevent. Zouden het schip en zijn bemanning er heelhuids doorheen komen? Dieuwertje en wij, arme verwarde Nederlanders, houden ons hart vast. Zou het niet mooi zijn als de boot en alle Pieten binnenkort als ware Rainbow Warriors uit de strijd komen? En dat we elkaar achteraf opgelucht de hand schudden en lekker doorgaan met dingen die wel belangrijk zijn? IS, Oekraïne, MH17, okselhaar. Ik noem maar wat, hoor.