Spring naar de content

Overzicht: alle incidenten in de soap rond het WK 2022 in Qatar

Donderdag presenteerde de FIFA de resultaten van een onderzoek naar de toewijzing van de komende twee WK’s aan Rusland (2018) en Qatar (2022). Conclusie: de toewijzing is normaal verlopen, de landen blijven gewoon gastland. Engeland daarentegen werd op de vingers getikt. Het klinkt ongelooflijk, en waarschijnlijk is het dat ook. Het is het zoveelste hoofdstuk in de soap rondom het WK in Qatar dat in 2022 moet plaatsvinden, en waar maar geen eind aan lijkt te komen. Een overzicht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Annelies Beltman

Vanaf het moment dat in 2010 Qatar het wereldvoetbaltoernooi kreeg toegewezen, ronkt het geruchten en speculaties. Vrijwel direct werd er geroepen dat de FIFA was omgekocht door Qatar, ook zou het te heet zijn voor een toernooi in de zomer.

Vagina-stadion
Vooral de laatste twee jaar is de kritiek op de FIFA en het gastland Qatar toegenomen. Maar voordat de discussie over de warmte, een WK in december en omkoping daadwerkelijk losbarstte, boog de wereld zich in november 2013 met verbazing over een wel heel omstreden stadion-ontwerp. Het Al-Wakrah stadion lijkt verdacht veel op een vagina. Vol trots werd het gepresenteerd, met alle gevolgen (en ophef) van dien.

vaginastadion
Screenshot YouTube

 

Eerste doden al gevallen
In diezelfde periode druppelden de eerste berichten binnen waaruit bleek dat het bouwen van de stadions levens kostte. Qatar zou geen goede reputatie hebben wat betreft de omgang met buitenlandse werknemers. Een Amerikaanse documentairemaker bracht het verhaal van de ‘slaven van Qatar’, waarin hij de veelal Aziatische mensen sprak die zichzelf letterlijk doodwerkten bij het bouwen voor 2022. Deze week ontving de maakster een prijs van Amnesty International voor de documentaire.

Mohamed bin Hammam
In 2011 kwam naar buiten dat FIFA-lid Mohamed bin Hammam zich schuldig had gemaakt aan omkoping van andere Afrikaanse FIFA-leden. Saillant detail: Bin Hammam is een Qatari en speelde een belangrijke rol bij het binnenhalen van het WK voor Qatar. Dat hij niet vies is van omkoping, zou onder meer blijken uit de geruchten dat hij enkele Caribische collega’s geld heeft toegeschoven om Blatters plek als voorzitter van de FIFA over te nemen. De laatste maanden lijkt er alleen maar meer bewijs te worden gepresenteerd waaruit blijkt dat Bin Hammam een onzuivere rol heeft gespeeld bij het WK-bid.

Enkele belangrijke sponsors van het eindtoernooi, zoals Adidas, Sony en Visa, eisen dat de FIFA de beschuldigingen van omkoping serieus neemt en dat er onderzoek naar wordt gedaan. Ze stellen dat ‘de negatieve berichten niet goed zijn voor de reputatie van FIFA, noch voor het voetbal’.

Winters WK
Maar het belangrijkste onderwerp leek lange tijd toch wel de hitte in Qatar. In de zomermaanden juni en juli, waarin de eindronde normaal gesproken wordt gespeeld, worden in Qatar temperaturen van boven de 50 graden bereikt. Niet te doen voor spelers, maar zeker ook niet voor toeschouwers. Hoewel Qatar er alles aan doet om voor verkoeling te zorgen, van airconditioning in de stadions tot gekoelde fanzones, bleef de twijfel rondzingen. FIFA-prominent Jérôme Valcke riep, zonder toestemming van zijn collega’s, dat het WK niet in de zomermaanden zou plaatsvinden. De wereldvoetbalbond reageerde verbijsterd, Valcke zou voor zijn beurt hebben gepraat. Pas eind dit jaar (nu dus ongeveer) zou duidelijkheid worden gegeven.

Sepp Blatter
Sepp Blatter

Daarvoor zei Blatter zelf al eens dat het voetbaltoernooi een volksfeest moest zijn. Hij opperde toen voorzichtig dat spelen in de zomer niet heel handig is. ‘Je kunt misschien wel alle WK-stadions afkoelen, maar je kunt niet het hele land koel houden.’

De president van het Aziatisch Olympisch Comité Sheikh Ahmad deed ook nog een duit in het zakje. Ahmad heeft gezegd dat de Winter Spelen die in 2022 in Peking of Almaty (Kazachstan) worden gehouden, niet zullen worden verplaatst. ‘De FIFA moet zijn eigen problemen oplossen’, aldus Ahmad. De Spelen zijn meestal in februari. Als het WK in Qatar naar de winter wordt verplaatst, bestaat de kans dat de sportevenementen elkaar overlappen.

Dit jaar zei FIFA-topman Theo Zwanziger nog maar eens dat een WK niet zou mogen plaatsvinden in een land waar dergelijke temperaturen spelers in gevaar zouden kunnen brengen. Bij de FIFA zijn ze er officieel nog niet uit, maar het jaar is nog niet om. Mocht het WK in 2022 in de winter worden gespeeld, dan heeft dat nogal wat voeten in aarde: de Europese competities moeten worden omgegooid én Qatar heeft dan voor niets alle verkoelingsmogelijkheden aangelegd.

Corruptierapport
De emir van Qatar is de discussie intussen goed zat. Maar hoewel FIFA donderdag dus triomfantelijk de samenvatting van een rapport presenteerde waaruit blijkt dat de toewijzingen van de WK’s aan Rusland en Qatar legitiem zijn verlopen, is daarmee het eind van de soap rondom het WK 2022 waarschijnlijk nog lang niet in zicht. De maker van het rapport, Michael Garcia, hekelt de samenvatting en conclusies die de FIFA uit zijn rapport heeft getrokken: “De samenvatting bevat talloze incomplete en foutieve representaties van de feiten.” Maak dan het hele rapport meteen openbaar zou je denken, maar – u voelt hem al aankomen – het honderden pagina’s tellende rapport moet van de FIFA achter slot en grendel blijven. Zoals een Belgische nieuwssite geestig kopte: FIFA blij met uitkomst FIFA-onderzoek naar FIFA, aldus FIFA.

Eerder deze week zou FIFA-voorzitter Sepp Blatter ook nog hebben beweerd dat Qatar het WK 2022 kwijtraakt als blijkt dat het IS steunt. Althans, dat meldde het vooraanstaande Duitse weekblad Der Spiegel. De FIFA ontkent het echter.

En zo begint de lijst met incidenten en controverse rondom het WK in Qatar inmiddels ongekende proporties aan te nemen. Het gisteren uitgebrachte rapport had rust moeten brengen, maar veroorzaakt het tegenovergestelde. Wordt dus ongetwijfeld vervolgd, de komende acht jaar.