Spring naar de content

‘Heldhaftig Syrisch jochie’ blijkt acteur uit Malta  

Miljoenen mensen zagen afgelopen week hoe een ‘heldhaftig Syrisch jongetje’ een meisje redde van scherpschutters. Ook HP/De Tijd plaatste het filmpje op de website. De echtheid werd meteen al in twijfel getrokken. Terecht, zo blijkt nu.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Carlijn Teeven

Een groep Noorse filmmakers vertelde de BBC dat zij achter de populaire video zitten. Afgelopen voorjaar maakten ze de opnames op Malta, met de bedoeling dat het zo echt mogelijk zou lijken.

Het script werd geschreven door de 34-jarige regisseur Lars Klevberg, nadat hij nieuwsreportages over de oorlog in Syrië had gezien. Met het filmpje hoopte de regisseur een dialoog uit te lokken over kinderen in conflictgebieden. En een ‘echt’ filmpje is nou eenmaal aangrijpender dan een in scene gezette video, meent Klevberg.

In mei van dit jaar werden de opnames gemaakt op Malta, op een locatie waar ook films als Troy en Gladiator zijn opgenomen. De kinderen uit het filmpje zijn acteurtjes uit Malta, en de geluiden op de achtergrond zijn Syrische vluchtelingen die in het land wonen.

Behalve het aanzetten tot een dialoog, hadden de filmmakers nog een doel met het filmpje. Hoe zouden de media het oppakken? Enthousiast dus, bleek afgelopen week. Toch twijfelden veel journalisten ook al gauw aan de echtheid van de video. Het feit dat de twee kinderen het vuurgevecht overleefden, leek – pijnlijk genoeg – te mooi om waar te zijn.

Het verhaal doet een beetje denken aan de foto van een Syrisch jongetje die begin dit jaar opdook en door alle serieuze media werd overgenomen. Het vierjarige vluchtelingetje zou in z'n eentje de woestijn naar Jordanië hebben doorkruist. Ook dat bleek niet waar: het jochie was achterop geraakt, zijn ouders waren in de buurt.

Onderwerpen