Spring naar de content

President Uruguay maakt beste reclame voor VW Kever

José Mujica is heel gewoon gebleven. De president van Uruguay woont op een boerderijtje, schenkt het grootste deel van zijn salaris aan goede doelen en rijdt al jaren in een Volkswagen Kever uit 1987. Toen een Arabische sjeik een miljoen dollar voor zijn auto bood, wimpelde hij dat aanbod dan ook vriendelijk af.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Carlijn Teeven

“Nooit zal ik mijn Kever verkopen,” verklaarde de president vrijdag in het Uruguayaanse radioprogramma Habla el presidente (‘De president aan het woord’). Hij vertelde over de eerste keer dat hij het autotype zag. “Ik was een klein jochie en vond het in eerste instantie een vreselijke auto. Maar in de loop der jaren ben ik verliefd geworden – en dat ben ik tot op de dag van vandaag.”

Inmiddels heeft de president twee Kevers in zijn bezit. Is dat niet wat overdreven, voor zo’n sobere man? “Eentje doet het niet zo goed, die staat in de schuur en wordt niet gebruikt,” legde Mujica vrijdag uit. De andere kreeg hij cadeau van vrienden, toen hij in 2010 tot president werd benoemd.

En zo’n mooi geschenk verkopen, dat kan natuurlijk niet. Dus wees de president het bod van een miljoen dollar af. Vorige week maakte de rijksvoorlichtingsdienst van Uruguay bekend dat Mujica halverwege dit jaar, tijdens de G77+China – een top voor ontwikkelingslanden – door een Arabische sjeik was benaderd. Heel even zou hij hebben overwogen op het aanbod in te gaan en het geld te gebruiken voor sociale woningbouw.

De Uruguayanen bemoeiden zich vervolgens volop met ‘hun’ kevertje. “Er zijn landgenoten die absoluut niet willen dat mijn auto het land verlaat,” zei de 79-jarige Mujica. “Ik zal niet zeggen dat het nooit gebeurt, maar zolang ik leef, blijft de auto van mij, en zal ik er zo nu en dan een rondje door de buurt mee rijden.”

In maart 2015 moet Mujica het veld ruimen. Voor wie is nog onbekend. De eerste ronde van de presidentsverkiezingen was op 26 oktober, de tweede ronde volgt 30 november. Mujica kan zich niet voor een tweede keer verkiesbaar stellen.