Spring naar de content

Neil Young start petitie voor boycot van Starbucks

Neil Young moet op zoek naar een nieuwe koffieleverancier. “Ik stond altijd in de rij bij Starbucks voor een latte, maar ik heb voorlopig mijn laatste gehad,” aldus rocklegende. Voorlopig hoeft hij niet meer zijn naam te noemen bij het afrekenen, want de Canadees laat weten voortaan geen koffie meer te drinken van de koffiegigant. Hij roept zijn fans op hetzelfde te doen. Volgens de rocker weigert Starbucks op zijn producten te vermelden dat ze genetisch gemodificeerde ingrediënten bevatten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jesse Voorn

“Vaarwel Starbucks,” schrijft Neil Young op zijn website. De muzikant vindt het niet kunnen dat Starbucks samen met het biotechnologisch bedrijf Monsanto, dat marktleider is op het gebied van genetisch gemodificeerde zaden, een rechtszaak aanspant tegen de Amerikaanse staat Vermont. De overheid van Vermont wil voedselproducerende bedrijven verplichten in 2016 op de etiketten van hun producten te vermelden of ze genetisch gemodificeerde ingrediënten bevatten. Monsanto is daar fel op tegen. Het bedrijf heeft, net als tal van andere bedrijven, de zaak aangespannen in de hoop dat de wet van tafel geveegd wordt. Volgens Young steunt Starbucks Monsanto nu.

young640

Young roept zijn fans op tot een boycot en heeft ze gevraagd een petitie te ondertekenen. “Starbucks vindt niet dat je het recht hebt om te weten wat er precies in je koffie zit,” vindt de rocker. “Daarom spant de keten samen met Monsanto om Vermont te verhinderen toe te staan dat we dat te weten komen.” Hij benadrukt dat Vermont een kleine staat is met slechts een half miljoen inwoners, die het nauwelijks op kan nemen tegen een machtige multinational als Monsanto. Het is volgens hem een belangrijke zaak, omdat in veel andere Amerikaanse staten eveneens overwogen wordt om levensmiddelenproducenten op hun producten exact te laten aangeven wat de ingrediënten zijn.

Starbucks zelf heeft geen idee waar Young het over heeft. Het bedrijf ontkent alle aanteigingen van de koffieliefhebber en zegt niets met de rechtszaak te maken te hebben. “Starbucks maakt geen deel uit van een rechtszaak tegen het vermelden van GGO’s en ook hebben we geen geld gegeven voor campagnes. Starbucks heeft zich niet met Monsanto verbonden om de wet te verbieden,” aldus Starbucks op Twitter.

De organisatie heeft de oprichters van de petitie om Starbucks te boycotten dan ook gevraagd om hun petitie aan te passen. Maar het laatste woord is er volgens Young nog niet over gezegd. “Als we genoeg aandacht trekken, kunnen we Starbucks overtuigen zich uit de rechtszaak terug te trekken.”