Spring naar de content

Waarom Japan tegen de verwachting in in een recessie belandde

Het ging de afgelopen tijd niet goed met de Japanse economie, maar het nieuws dat het land in een recessie is beland, komt toch onverwacht. Economen voorspelden namelijk een groei van 2,1% voor de Japanse economie. De schok was dus groot toen gisteren bleek dat het bbp gedurende juli, augustus en september met maar liefst 0,4% was gekrompen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Gerben Vlasveld

De oorzaak? Een economisch groeibeleid waarbij de doorsnee burger er nauwelijks op vooruit is gegaan. De economische koers van Japan – ook wel abenomics genoemd, naar premier Shinzo Abe – was erop gericht groei te bewerkstelligen en de heersende deflatie een halt toe te roepen. Met een stimuleringspakket ter waarde van miljarden euro’s dat de export moest opkrikken, hoopte de overheid in het voorjaar van 2013 het tij te keren. Hoewel het beleid binnen enkele maanden inderdaad aansloeg en de aandelenmarkt sterk in de plus ging, bleef voordeel voor het gros van de Japanners uit.
Tachtig procent van de Japanse bevolking heeft namelijk geen aandelen in bezit, en profiteerde derhalve niet mee van de stijgende koersen, aangezien de salarissen niet mee groeiden.

Toen Abe om het begrotingstekort terug te dringen in april de btw van 5% naar 8% verhoogde en voor volgend jaar een verdere verhoging tot zelfs 10% aankondigde, ging de koopkracht van veel Japanners er zelfs op achteruit. Gevolg: een sterk terugvallende consumptie en zorgwekkende economische cijfers.

De tweede btw-verhoging wordt naar verwachting op de lange baan geschoven in de hoop dat de Japanners weer meer geld zullen gaan uitgeven.

Onderwerpen