Spring naar de content

Dat dan weer wel: Zwarte Pietendiscussie zou goed zijn voor de economie

Met negentig arrestaties, pieten in kogelvrije vesten en een als Zwarte Piet verkleed meisje dat werd geslagen, lijkt het ‘heerlijk avondje’ voor veel mensen nog ver weg. Terwijl voor- en tegenstanders van Zwarte Piet elkaar in de haren vliegen, is er in ieder geval één groep die wél volop van de discussie profiteert.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Carlijn Teeven

Winkeliers verwachten dit jaar meer sinterklaasspullen te verkopen dan ooit. De verwachte  extra omzet is zo’n 530 miljoen euro: dat is drie procent méér dan vorig jaar.

Volgens de branchevereniging Detailhandel Nederland is dat een rechtstreeks gevolg van de Pietendiscussie. Al vroeg dit jaar ontstond een hoop commotie over het al dan niet afschaffen van de traditionele Zwarte Piet. Tegenstanders van de afschaffing zouden, om hun overtuiging kracht bij te zetten, eerder en méér Sintspullen hebben ingeslagen dan voorgaande jaren, aldus de redenering van de branchevereniging.

Overigens zou het toenemende consumentenvertrouwen ook een bijdrage leveren aan de verwachte stijging van de omzet. Sinterklaas zou de uitgelezen gelegenheid zijn om de economische vooruitgang te vieren. Detailhandel Nederland zegt blij te zijn dat consumenten zich niet laten afschrikken door de commotie rondom de Sint en zijn pieten. Toch is het voor de vereniging te hopen dat niet alle tegenstanders zich gedragen zoals deze dame in Geleen, want dan is het met die hoge omzet snel gedaan.