Spring naar de content

Is mysterieuze Russische satelliet een ruimtewapen?

Afgelopen mei bracht Rusland onaangekondigd een nieuwe satelliet naar de ruimte. Experts tasten in het duister over de functie van de satelliet, mogelijk is het een gewapende satelliet die in staat is collega-satellieten uit te schakelen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Gerben Vlasveld

De verdachte satelliet werd in december 2013 in een baan om de aarde gebracht door een Russische raket, maar werd in de eerste instantie aangezien voor een onschuldig stuk ruimteafval. Het viel ruimte-instituten na verloop van tijd echter op dat het ‘stuk puin’ complexe manoeuvres uitvoerde die slechts door een geavanceerde satelliet kunnen worden gemaakt: met hulpmotoren bepaalde het zijn positie en baan om de aarde bijzonder exact.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Zo manoeuvreerde de satelliet zich begin deze maand tot op enkele tientallen meters van een deel van de raket waarmee het in de eerste instantie de ruimte in gelanceerd is. Het vermoeden dat het gaat om een oorlogssatelliet die in staat is andere satellieten uit te schakelen of af te luisteren wordt gevoed door de weigering van de Russische overheid om de functie van de satelliet toe te lichten.

“Wat het ook is, object Object 2014-28E (de satelliet in kwestie, GV) is duidelijk een experiment,” aldus ruimteveiligheidsexpert Patricia Lewis, die de ruimtecaperiolen van de satelliet als een oefening ziet. Hoewel ze meent dat de oefeningen een legitiem doel kunnen hebben, is het ook mogelijk dat het gaat om een oefening in het aanvallen of afluisteren van andere satellieten, een handeling die volgens het internationale ruimterecht streng verboden is.

Als de satelliet legitieme handelingen uitvoert in de ruimte, dan is het geen primeur, Amerika en China lanceerden dit jaar ook al een dergelijke experimentele satelliet.

De bewegingen van de Russische satelliet kunt u live volgen via deze tracker.