Spring naar de content

Massale protesten in Mexico naar climax op dag van revolutie

Al weken is Mexico in de ban van de verdwijning van 43 studenten in de stad Iguala. Vandaag lopen de straten van hoofdstad Mexico City vol met woedende burgers, volgens velen is het erop of eronder voor de regering van president Enrique Peña Nieto. Zal hij eindelijk stappen ondernemen om de enorme corruptie in het land aan te pakken?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Gerben Vlasveld

De leus ‘Ya me cansé del miedo’ (ik ben de angst zat) wordt steeds populairder op social media en als opdruk op spandoeken van Mexicaanse burgers, uiting gevend aan de enorme frustraties over corruptie en wetteloosheid in het land. Die gevoelens van frustratie lijken vandaag een voorlopige climax te bereiken, grootschalige protesten vinden plaats in de Mexicaanse hoofdstad, op de verjaardag van de Mexicaanse revolutie die 104 jaar geleden plaats had.

Politiek analist Alfonso Zárate is hoopvol gestemd door de recente protesten in Mexico. “Het lijkt erop dat er meer en meer stemmen opgaan tegen de heersende corruptie. Waar veel burgers corruptie voorheen zagen als een smeermiddel dat macht vermenselijkt, lijkt dit nu te veranderen,” aldus Zárate. De sleutel tot een dergelijke verandering is echter in handen van president Nieto, maar vooralsnog houdt hij zich meer bezig met ’s lands economische aangelegenheden dan met corruptiebestrijding. Bovendien lijkt ook hijzelf niet vrij te zijn van corruptie.

Zo werd 9 november, terwijl Nieto op zakenmissie naar China was, een onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat de president voor een bedrag van 7 miljoen dollar een enorme villa heeft laten bouwen door hetzelfde bedrijf dat hij in zijn tijd als gouverneur belangrijke bouwcontracten toekende, een overduidelijke zaak van belangenverstrengeling waarop de president niet wilde reageren.

In eerste instantie wilde Nieto zich niet uitspreken over de gruwelijke moordpartij op 43 studenten in Iguala, met de opmerking dat het het probleem van Guerrero was, de staat waar de massamoord plaats heeft gevonden, iets dat hem op stevige kritiek van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch kwam te staan. Het staatshoofd ziet zich nu echter in toenemende mate gedwongen om serieuze stappen te ondernemen tegen de corruptie die zijn land teistert. Nu de straten van Mexico City zich vandaag vullen met demonstranten zal Nietos strategie snel duidelijk worden.

 

Onderwerpen