Spring naar de content

Schokkend: zo werd een FIFA-klokkenluidster geïntimideerd

Phaedra Al-Majid beschuldigde de internationale voetbalbond FIFA van corruptie nadat Qatar uitgekozen werd om het WK van 2022 te organiseren. Ze werd al snel geïntroduceerd in een wereld van paranoia, angst en bedreiging.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sjoerd Hartholt

Qatar beweert volgens de BBC desondanks dat er integer te werk is gegaan bij het verkrijgen van de organisatie en spreekt alle beweringen over hun corrupte handelswijze tegen. De beweringen van boze tongen over misstanden bij de organisatie zouden allemaal uitgebreid onderzocht zijn, overwogen en uiteindelijk voor onwaar zijn aangenomen.

Al Majid werkte als internationale persvoorlichter voor het Qatarese ‘bid’, dat de organisatie van het WK moest binnenhalen. Ze raakte haar baan kwijt in 2010. Ze beweerde onder meer dat de organisatoren uit Qatar geld hebben betaald om de stemmen van drie leden van de FIFA te kopen. Dit kwam in 2011 aan het licht, maar later tekende ze officiële documenten waarin stond dat deze uitingen niet kloppen. Ze bood er zelfs uitgebreid haar excuses voor aan, en vertelde dat ze de beweringen deed omdat ze uit was op wraak nadat ze haar baan kwijtraakte.

Inmiddels beweert ze dat ze min of meer gedwongen was om te tekenen. “Ik kon me juridisch niet verdedigen. En toen de Qatari me benaderden was ik bovendien alleen, en moeder van twee kinderen, waarvan er een autistisch is.” FBI-agenten bezochten haar toen duidelijk werd dat Phaedra onder dreiging leefde van de Qatari. “Ze ondervroegen me en ik besloot uiteindelijk om mee te werken aan het onderzoek.”

De FBI kon meeluisteren met een gesprek dat ze voerde met een van de Qatarese topmannen, en dat materiaal werd geleverd aan de Amerikaanse onderzoeker Michael Garcia, die alle aanwijzingen rondom corruptie onderzocht. Toch vond de FIFA dat er te veel inconsistenties in haar bewijsmateriaal zaten.

Phaedra besluit: “Voor mij is duidelijk dat de FIFA niet openstaat voor klokkenluiders. Er werd intimiderend gezegd dat ik mijn mond moest houden. Ik ben moe van alle geheimzinnigheid binnen de FIFA. Het zal nooit veranderen en ik zal de rest van mijn leven over mijn schouder moeten kijken.”

Onderwerpen