Spring naar de content

Tuitert: ‘Amerikaanse schaatsploeg kan tickets voor de World Cup niet eens betalen’

Mark Tuitert, Niels Kerstholt en Ard Schenk zijn boos op de internationale schaatsunie ISU omdat schaatsers wordt verboden om mee te doen aan wedstrijden waar veel geld mee verdiend kan worden. Doen ze dit wel, dan worden ze levenslang geschorst.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sjoerd Hartholt

Inmiddels zijn de hashtag en website #chancetocompete in het leven geroepen, die de nodige aandacht moeten opleveren. Ook was het trio woensdagavond te zien in RTL Late Night, waarin ze over de zaak vertelden.

“De wedstrijden vinden plaats buiten het wedstrijdseizoen, vormen een lucratieve bijverdienste voor alle sporters die deelnemen en worden in een totaal ander wedstrijdformat gereden dan die van de ISU”, zo valt er in een brief aan Margrethe Vestager, de eurocommissaris voor mededinging te lezen. “Kortom, geen enkele reden dit initiatief te ontmoedigen door een levenslange schorsing op te leggen aan iedereen die wil deelnemen.” Vestager gaf op Twitter aan de brief te hebben ontvangen en binnenkort met een reactie te komen.

Tuitert hoopt dat de brief ook in andere sporten opgepikt wordt. In zijn column op NUsport schrijft hij: “Sport is strijd, alleen zou de strijd nog zoveel mooier kunnen zijn. Van internationale sportbonden als de ISU valt de verandering niet te verwachten. Op nationaal vlak is er inmiddels veel gewonnen. In het langebaanschaatsen kunnen de topschaatsers een goede boterham verdienen en zijn de prestaties uitmuntend. Maar dan wel alleen in Nederland.”(…)

“Tegelijkertijd stopt een gigantisch talent als Brian Hansen op zijn 23e met schaatsen en kan de Amerikaanse schaatsploeg de tickets naar Zuid-Korea voor de aanstaande World Cup niet eens betalen… Ik geloof in de mogelijkheden van schaatsen wereldwijd. Maar een initiatief om schaatsers tijdens World Cups toe te staan in sponsorkleding te starten haalt het niet bij de ISU uit angst voor het verlies van macht en controle.”

Onderwerpen