Spring naar de content

Voor onder de kerstboom: de bestseller ‘How to survive ebola’

Het ebolavirus is nog niet onder controle. In (voornamelijk) drie landen aan de westkust van Afrika heeft de ziekte inmiddels meer dan 5.000 levens geëist. Hoe erg dit ook is, er is nog lang geen sprake van een wereldwijde epidemie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

En van paniek is ook nog geen sprake, althans in de meeste landen. In de Verenigde Staten zorgen de media echter voor een beeld van ebola dat weinig meer met rationaliteit te maken heeft. Eerder zagen we al het verschil in berichtgeving over ebola door de media in het Verenigd Koninkrijk en de VS, en nu is er zelfs een heuse ebola-survivalguide.

Het boek heet, hoe kan het ook anders, The Ebola Survival Handbook en claimt alles te weten wat de lezer nodig heeft om de dreigende pandemie te overleven. En dat legt de schrijver, dr. Joseph Alton, geen windeieren. In de twee dagen dat het boek uitgebracht is, heeft het plaats vier van de New York Times bestsellerlijst in de categorie gezondheid weten te bereiken.

De schrijver van het boek is een bekende prepper, en zit achter de website doomandbloom. Preppers, ook wel survivalisten of neo-survivalisten genoemd, houden rekening met een noodsituatie (na een ramp of epidemie) waarin zij volledig op zichzelf aangewezen zijn. In Amerika zijn er complete gemeenschappen die zich hiermee bezig houden, tot militaire oefeningen aan toe.

En het ebola-handboek is dus een welkome toevoeging aan de boekenkast van de survivalist. Het feit dat er een flink aantal onwaarheden of op zijn minst sterke overdrijvingen in staan wordt, gezien de NYT-bestsellerstatus, op de koop toe genomen.

Zo staat er bijvoorbeeld in het boek dat ebola wel degelijk door inademing overgebracht kan worden. Tussen de regels door maakt Alton duidelijk dat het hier (theoretisch) gaat om het inademen van druppels bloed, braaksel of ander lichaamsvocht. Afgezien van het feit dat dit dan een redelijk absurde situatie is, kan het ebolavirus gewoonweg niet door de lucht reizen.

Een andere ongefundeerde aanname die geheel binnen het doemdenken van de Amerikaanse preppers past, is het ‘feit’ dat het ebolavirus in verschillende laboratoria in de wereld op de planken staat. ‘And some of those countries are not our friends’. Terwijl er in het verleden wel pogingen zijn gedaan om het ebolavirus op te slaan (onder andere door de Sovjet-Unie) zijn biologische wapens zeer zelden ingezet, en nog minder vaak met succes.

Dus als u op een pseudo-wetenschappelijke manier overtuigd wil worden van een op handen zijnde pandemie met alle gevolgen van dien, dan moet u The Ebola Survival Handbook zeker aanschaffen. Het boek is ook verkrijgbaar als e-book en hardcover bij Bol.com. Leuk voor onder de kerstboom.

Onderwerpen