Spring naar de content

Gewiekste Hennie van der Most loopt dubbel binnen op asielzoekers

Zakenman Hennie van der Most, bekend van het tv-programma Operatie Van der Most waarin hij ondernemers in nood hielp hun zaakjes op orde te krijgen, zat zelf in de financiele penarie. “Ik zit diep in de crisis en ben er nog lang niet uit,” liet hij eerder dit jaar optekenen. Van de tweeduizend man die hij in zijn hoogtijdagen in dienst had, waren er nog maar 750 over – en nog niet alle reorganisaties waren afgerond.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Maar een gewiekste ondernemer ziet overal handel in, zelfs in vluchtelingen. En zo kwam het dat Van der Most zelf maar eens een belletje pleegde met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA): hij had nog wel een vakantiepark beschikbaar, in het Drentse dorpje Oranje, waar hij 1200 asielzoekers kon opvangen.

Het COA was naarstig op zoek naar opvangplekken, de deal werd beklonken, eind goed al goed, zo leek het. Maar de bevolking van het minidorpje Oranje, slechts 150 zielen, vond die invasie wat te gortig en protesteerde. Met succes: het gemeentebestuur besloot het aantal asielzoekers dat welkom was in het dorp van 1200 tot nog geen 600 asielzoekers terug te brengen. Wat de gevolgen daarvan voor Van der Most zijn, "daar is de gemeente niet verantwoordelijk voor," aldus waarnemend burgemeester Ton Baas tegen BNR. “We gaan in overleg met het COA, en op de uitkomst daarvan kan ik niet vooruitlopen. Maar het contract tussen het COA en Van der Most, daar staan wij als gemeente natuurlijk volstrekt buiten.”

Van der Most was zacht gezegd not amused door de protesten en het politiek handelen. “Toen ik de deal maakte met het COA, heb ik duidelijk gevraagd of ze de vergunning hadden, anders had ik het niet gedaan. Het COA zei dat het College volledig 'ja' heeft gezegd, dus dat we vrij konden doen en laten. Dus toen maakten we de deal. Ik ga ervan uit dat de overheid een betrouwbare partner is.”

Uit onderzoek van NRC Handelsblad blijkt vandaag dat de zakenman blijkbaar een totaalprijs heeft afgesproken voor de huur van het park, waardoor hij nu – berekend per asielzoeker – dubbel betaald wordt. Terwijl Van der Most eerder nog zei dat de inwoners van Oranje niet zo moesten zeuren over de overlast van asielzoekers, horen we hem daar nu niet meer over. Een echte ondernemer is nu eenmaal opportunistisch.