Spring naar de content

Terugkijken: het debuut van Jules Deelder

Jules Deelder is vandaag zeventig jaar oud geworden. De dichter uit Rotterdam – die twaalf jaar geleden nota bene al eens werd doodverklaard – is inmiddels een van de prominentste dichters van ons land. Maar dat is natuurlijk niet altijd zo geweest.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

Deelder debuteerde in 1966, op het inmiddels legendarische Poëzie in Carré. Tal van dichters kwamen op uitnodiging van Simon Vinkenoog bijeen om hun gedichten de wereld in te schreeuwen. De oude garde, waarvan Adriaan Roland Holst de aanvoerder was, stond naast de naar wiet geurende nieuwe garde – Johnny van Doorn, K. Schippers en Simon Vinkenoog. En dan was er nog die jongen in dat bloemetjeshemd, die met dat halflange haar, die bril en die snor. De Volkskrant typeerde hem in een artikel als volgt:
“Jules A. Deelder, mooi bloesje, accent als een Rotterdamse havenarbeider.”

Het bloemetjeshemd werd ingeruild voor een strak gesneden maatpak, de snor werd afgeschoren en ingeruild voor een sikje onder de onderlip, de weelderige haardos werd iets korter en zit al decennia achterovergekamd op de schedel geplakt. Bijna vijftig jaar en vele klassiekers verder wordt de zeventigste verjaardag van Jules Deelder met tal van festiviteiten gevierd. Aan doodgaan denkt hij nog niet. “Ik heb het gevoel dat ik nog honderd jaar mee kan”, zegt hij vandaag in een interview met dagblad Trouw. Kortom: Jules Deelder gaat rond, en dat doettie nog lang.

Jules Deelder op Poëzie in Carré, 1966. (Vanaf 14:40.)