Spring naar de content

De Jakhalzen geschrapt uit DWDD: de 6 meest bijzondere interviews

Vanaf het moment dat De Wereld Draait Door op tv verscheen, waren De Jakhalzen een vast onderdeel in de populaire show. Veertien mannen en vrouwen vertolkten de rol van brutale reporter, gestoken in zwart broekpak met rode stopdas en scheurend in een auto in dezelfde kleuren raceten ze het hele land door om grappige, lieve, controversiële en vooral lichtvoetige interviews te doen voor DWDD.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Annelies Beltman

De bekendste Jakhals is Erik Dijkstra, de enige die overigens nu nog een actieve rol speelt bij DWDD. De laatste tijd echter niet meer in hoedanigheid van Jakhals, maar als tafelheer en gast. Want de afgelopen weken is de rubriek, op Wikipedia nog een vast onderdeel van DWDD genoemd, niet meer te zien. De makers zeggen tegen de Volkskrant dat ‘Erik in de toekomst zijn rode stropdas sporadisch nog wel om zal doen’. Maar voorlopig moeten we het dus zonder De Jakhalzen doen.

Sophie van den Enk, Frank Evenblij, Janine Abbring en vele anderen droegen het zwarte pak en de rode stropdas in negen seizoenen Jakhalzen-items. HP/De Tijd selecteerde zes mooie, lieve, grappige, gekke, ontroerende en choquerende filmpjes.

1. De rel: Erik Dijkstra met Rammstein (2014)
Het recente fragment zit nog vers in het geheugen: Jakhals Erik interviewt zanger Till Lindeman van de populaire Duitse band Rammstein. Tijdens het interview vraagt Lindeman of hij zijn bierflesje naar beneden mag gooien, richting de rondvaartboten. Tuurlijk, vindt Erik. Sterker nog: hij doe het zelf. Met alle gevolgen van dien: het flesje belandt op een boot met daarin mensen met een beperking. De Jakhals gaat flink door het stof, hij biedt excuses aan en doet vrijwilligerswerk voor Stichting Zonnebloem. Maar goed ook; zo voorkomt hij een rechtszaak.


2. I speak English very good: Janine Abbring met Frans Timmermans (2011)
Eigenlijk weten we al niet meer beter dan dat Frans Timmermans, voormalig minister van Buitenlandse Zaken en nu eurocommissaris, zijn talen vloeiend spreekt. Zijn speech na MH17 bij de VN-veiligheidsraad maakt wereldwijd diepe indruk. In 2011 maakt Nederland Jakhals Janine Abbring kennis met Timmermans’ perfecte Engels. Met de oud-minister en zijn collega’s over de talenknobbel.

3. De derde tepel van Lily Allen, met Frank Evenblij (2009)
Ze schijnt haar wilde haren kwijt te zijn, maar een paar jaar geleden kwam de Britse zangeres Lily Allen vooral met controverse in het nieuws. Dronken speeches, obscure teksten en een constante stroom aan opmerkelijke tweets kenmerkten Allen. DWDD stuurt in 2009 ‘oer-Jakhals’ Frank Evenblij op haar af. Het resultaat, de meest bekeken Jakhals-video op YouTube: een rondvaart over de Amsterdamse grachten waarin Jakhals Frank haar derde tepel ter sprake brengt én aanraakt.


4. Schaatslegende Jeen van den Berg, met Erik Dijkstra (2012)

Jeen van den Berg was een Nederlands schaatser op de langebaan en marathon en vooral Elfstedentocht-winnaar van 1954. In oktober dit jaar overleed Van den Berg, wat het toch al ontroerende Jakhals-filmpje een extra lading geeft. Jakhals Erik zoekt Van den Berg op in 2012, de winter is dan streng en de schaatskoorts hoog. Komt er een Elfstedentocht? Wie kun je beter om een oordeel vragen dan een oud-winnaar? Dijkstra laat zich tijdens het filmpje van zijn beste kant zien. De interactie tussen de Jakhals en de dan 84-jarige schaatser is vertederend.


5. Ramses leeft: Jakhals Thijs Kleyn met een aantal BN-ers (2011)

Op een muur van het Sarphatihuis, waar Ramses Shaffy zijn laatste jaren doorbracht, prijkt al een tijd een mooie muurschildering met een portret van de zanger en de tekst ‘Leef!’. In 2011 spuiten vandalen met graffiti over het ‘kunstwerk’, tot grote woede van Jakhals Thijs. Samen met BN-ers onder wie Kluun, Eva van de Wijdeven, Thomas Acda en vele anderen maakt de Jakhals de muur weer schoon. Een prachtig eerbetoon aan Shaffy.


6. ‘Allemaal apen’ – Erik Dijkstra en PVV-stemmend Volendam (2010)

Voorafgaand aan de landelijke verkiezingen in 2010 polst Jakhals Erik de sfeer in Volendam. Van de 22.000 mensen die in het stadje wonen, zijn er 332 allochtoon. Toch stemt de helft op de PVV. Dijkstra vraagt de bewoners waarom. Ze zijn bang voor islamisering. ‘Al die apen moeten eruit’, zegt een Volendammer.  ‘Zeg gewoon dat je Wilders een eikel vindt’, zegt een autochtoon jochie tegen zijn allochtone vriendje. Het ongemak druipt van het scherm. En wat zou er uit de stemwijzer komen van die enkele Marokkaanse Volendammer? U raadt het al…