Spring naar de content

Ook U kunt Wielrenner van het Jaar worden! Vijf Handige Tips

Gisteren sprak ik op een heus Wielergala, met jurken en hostessen en de hele bliksemse boel.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Heinen

Het grote voordeel van spreken op een wielergala in vergelijking is dat je spreekt voor een zaal vol mensen die er op hun allernetst uitzien, maar die je ooit hebt leren kennen toen ze volstrekt belachelijke kleurencombinaties droegen, met het snot in hun snor of modder en grind op plekken waarvan niemand wist dat modder en grind er konden komen.

Dat haalt de scherpe kantjes er wel een beetje af.

Achter het net gevist
Wilco Kelderman, Marianne Vos en Tom Dumoulin en Bart Brentjens wonnen.
Ik niet.
Weer niet.
En ik was de enige niet: de zaal zat vol met mensen die nog nooit Wielrenner van het Jaar geworden zijn en het vermoedelijk niet meer gaan worden ook.
Raar eigenlijk: dat normale mensen nooit eens de kans krijgen om Wielrenner van het Jaar te worden. Ik heb het nog even nagezocht in de archieven en er is sinds het bestaan van de prijzen GEEN ENKELE maal een niet-wielrenner genomineerd, laat staan bekroond!
Belachelijk…
Niet voor het eerst worden mensen die iedere dag fietsen weer eens voorgetrokken.
Voor mensen die geen tijd hebben om dag in dag uit te trainen, mensen die het gewoon een beetje eng vinden om in de mist met honderd kilometer per uur van een berg te glijden, mensen die blij zijn als ze op zondag een keer op de bank kunnen liggen en er niet aan moeten denken om dan nog eens 260 kilometer over kasseien van Parijs naar Roubaix te fietsen, mensen met weekendboodschappen, familieverjaardagen, interessante hobby’s of veeleisende huisdieren of een beroerd richtingsgevoel, een huis of een kind dat eens in de zoveel tijd schoongemaakt moet worden, mensen zonder topsportmentaliteit of talent; die vissen dus gewoon ieder jaar achter het net.

(VLNR) Winnaars Bart Brentjes, Marianne Vos, Tom Dumoulin en Wilco Kelderman.
(VLNR) Winnaars Bart Brentjes, Marianne Vos, Tom Dumoulin en Wilco Kelderman.

Vijf Handige Tips
Die mensen hadden behoefte aan tips.
Zodat ze volgend jaar ook eens genomineerd worden.
En wie kon die tips nu beter geven dan iemand die jaar in, jaar uit net buiten de prijzen valt?
En hoe moeilijk is dat nou helemaal, Wielrenner van het Jaar worden? Daarom, hierbij: Vijf Handige Tips om snel Wielrenner van het Jaar te worden.

1. Zie eruit als Wielrenner van het Jaar
Ga eens in wielerbroek naar kantoor, strompel met klikschoentjes door de Albert Heijn, ga gehelmd naar de film; Wielrenner van het Jaar worden begint bij uiterlijk vertoon.
Wanneer u spreekt met een bekende, zorg dan dat alle sponsornamen goed zichtbaar zijn en scheer benen en gezicht tot ze glimmen.

2. Beweeg u voort als Wielrenner van het Jaar
Profiteer van het werk van de ander, niet uitsluitend op de fiets: wandel zo dicht mogelijk op uw voorganger, rijd bumper aan bumper op de snelweg en schiet er vlak voor uw eindbestemming pas voorbij.
Wanneer u moet lossen – bijvoorbeeld omdat uw boodschappentas scheurt, of uw kind uit z’n zitje waait – probeer dan weer bij te komen door even aan de scooter van een pizzakoerier te hangen.
Beklim iedere trap en danseuse.
Laat u altijd informeren over voorsprongen en achterstanden door een familielid met een krijtbord.

3. Consumeer als Wielrenner van het Jaar
Wanneer u eet, doet u dit snel. Taart en broodjes propt u ineens naar binnen, verpakkingsmaterialen gooit u achter zich. Cruciaal is ook op het gebruik van de bidon: wanneer deze bier of wijn bevat, niet in een keer over het hoofd kieperen.
Pas op met dranken die u van anderen aanneemt, bijvoorbeeld in een horecagelegenheid: deze kunnen bedorven of vergiftigd zijn.
Zorg dat u altijd wat gelletjes bij u heeft in de trein of gewoon thuis, op de bank.
Het spreekt vanzelf dat u bij elke gelegenheid altijd eerst het bord van de ander leegeet.

4. Spreek als Wielrenner van het Jaar
Leer schelden in zes verschillende talen en onthoud en gebruik de volgende uitdrukkingen:
‘goede benen’, ‘in m’n ritme’, ‘de hele ploeg’, ‘een droom’, ‘stoempen’, ‘alles gegeven’, ‘hoogtestage’, ‘op de kant’, ‘m’n benen liepen vol’, ‘Martin was net te sterk’, ‘het nekkie was eraf’, ‘te laat uit mijn pijp gekomen’, ‘forcing gevoerd’, ‘gewerkt voor het team’, ‘blijven hangen op zestig meter’ en ‘mag ik er even langs, meneer Smeets, u staat voor de ploegbus’.

5. Wees Wielrenner van het Jaar
Stel u overal voor als de nieuwe Wielrenner van het Jaar.
Stel uw partner voor als ‘man of vrouw van de Wielrenner van het Jaar’.
Deel handtekeningen uit, gevraagd of ongevraagd.
Betaal in restaurants alleen als ze daar op staan.
Verander uw Twitterbio in ‘Wielrenner van het Jaar’.
Laat u volgen voor een onthullende documentaire. Geef u daarbij volledig bloot.
Geef interviews aan Jan en Alleman, richt een fanclub op en organiseer een drukbezochte fandag in een pretpark naar keuze.
Zeg over grote koersen dat het parkoers dit jaar ‘helaas niet op uw maat gesneden is’.

Wie deze handige adviezen opvolgt, staat volgend jaar misschien wel met zo’n trofee te zwaaien, als de Wielrenner of Wielrenster van 2015.
Misschien ben ik het zelf wel. Zou niet meer dan terecht zijn.

Deze column is de bewerkte versie van de column die ik op 24-11-2014 voordroeg op het Nationale Wielergala, te Den Bosch.