Spring naar de content

Ophef: Hongaarse campagne om seksueel misbruik te voorkomen vrouwonvriendelijk

Het beoogde doel is goed, maar de politie van Hongarije schiet dat doel met de middelen wel even flink voorbij. Drie campagnevideo’s waarin de Hongaarse politie aandacht vraagt voor seksueel misbruik, zijn bij veel mensen in het verkeerde keelgat geschoten. Uit de filmpjes zou blijken dat vrouwen en meisjes deels zelf verantwoordelijk zijn voor verkrachting en aanranding.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jesse Voorn

In de video’s is te zien hoe drie meisjes zich optutten en uitgaan. In een club zijn de vriendinnen aan het drinken, dansen en flirten. Als ze na een hoop drank en drugs in benevelde toestand zijn, wordt een van de meisjes benaderd door een jongen met een capuchon. Het filmpje eindigt met een shot waarop het meisje op de grond ligt met haar make-up uitgesmeerd. Dan volgt de tekst “jij bent verantwoordelijk, jij kan er iets aan doen”.

Dat de politie insinueert dat de slachtoffers (deels) schuld aan het voorval hebben en zich maar beter niet te bloot en uitdagend kunnen kleden, levert heftige reacties op. Éva Cserháti van de organisatie Hongaarse Vrouwen Tegen Geweld, zegt in de Britse krant The Guardian dat de video “expres een aantal van de ergste ideeën van een extreem conservatieve en patriarchale samenleving toont”. Volgens haar suggereert het filmpje ook “dat vrouwen niet zouden moeten drinken of zich vermaken op een manier die niet compleet acceptabel is voor mannen, omdat dit soort gedrag een vorm van provocatie is.”

Volgens Éva Cserháti is de manier waarop de meisjes in beeld gebracht worden bijna ‘soft porno’. De vereniging is inmiddels een petitie gestart. De organisatie roept de politie om een nieuwe campagne te maken die zich richt op de daders, in plaats van op de slachtoffers. De Hongaarse politie heeft nog niet gereageerd op de ophef, Thierry Baudet evenmin.