Spring naar de content

Radicaliserende moslims: begrip tonen of aanpakken?

Het kabinet heeft inmiddels flinke maatregelen getroffen tegen radicaliserende moslims, maar burgemeester van Hilversum Pieter Broertjes doet het net even iets anders. Zijn manier vindt brede steun in zijn gemeente, terwijl het kabinetsbeleid lang niet overal in goede aarde valt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sjoerd Hartholt

De gemeente Hilversum organiseerde woensdag een debat met alle kopstukken van de moskeeën uit de mediastad, kerken, scholen, wijkvertegenwoordigers, politiek, politie en een aantal stichtingen. De betrokkenen leken het vooral eens te zijn over ‘niet overdreven reageren op de jihadhype’, zo schrijft de Gooi en EemlanderDat advies nam Broertjes gelijk ter harte: het nieuws dat de gemeente een meldpunt radicalisering krijgt wilde hij aan het einde van de avond bekendmaken, maar dat hele meldpunt trok hij naar aanleiding van de bijeenkomst weer in. “Dat gaan we dus niet doen. Uw advies is duidelijk, er zijn al meer dan genoeg meldpunten.”

Volgens de krant was Broertjes eerder al gematigd toen in september een compleet Hilversums gezin met vier jonge kinderen naar Syrië vertrok. Harde maatregelen tegen Syriëgangers lijken niet aan Broertjes besteed, wel kiest hij voor ‘begrip kweken’ en ‘investeren in jeugd’. Ook van het innemen van paspoorten hoeft van hem niet. “Dat leidt niet tot wederzijds begrip.”

Het kabinet komt met heel andere taal: “In Nederland is geen ruimte voor haatzaaien of extremisme. De jihadistische beweging is in alles het tegengestelde van waar onze democratie voor staat”, aldus de ministers Asscher en Opstelten. Er zijn plannen voor nieuwe wetten om reisgegevens te verzamelen, terugkeerders krijgen meldplicht en contactverboden. Paspoorten kunnen komen te vervallen. Ook propanda op sociale media wordt door een speciaal team tegengegaan.

Broertjes koos al eerder voor een afwijkende aanpak van een probleem, zo heeft hij ingesteld dat het centrum van Hilversum een vuurwerkvrije zone wordt tijdens Oud en Nieuw. Of hij daar ook brede steun bij ondervind in zijn gemeente, is overigens zeer de vraag.