Spring naar de content

Winst Bijenkorf bijna net zo groot als verlies door diefstal

Al bijna een eeuw is de Bijenkorf een begrip op de Amsterdamse Dam, maar ook in andere Nederlandse steden. De warenhuisketen verkeert echter in zwaar weer. Door winkeldiefstal zou het bedrijf nauwelijks nog winst maken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

Deze opmerkelijke uitspraak werd gedaan door het hoofd van de beveiliging van Bijenkorf. De winst van het bedrijf bedroeg vorig boekjaar 7,6 miljoen euro. Maar die had veel hoger kunnen liggen volgens de Bijenkorver als er niet ook voor 7,5 miljoen euro in de winkels gestolen zou worden. Aanleiding voor deze verklaring was de behandeling van een vermeende Bulgaarse winkeldief, die op 18 februari van dit jaar vals beschuldigd werd.

Volgens Vasco Dimitrov werd hij meegenomen naar een kamertje door 'potige bewakers' en daar vervolgens vastgehouden. Hij vergeleek het voorval met de behandeling door het communistische ex-regime van Bulgarije, dat hem indertijd drie jaar als politiek gevangene vastzette. Deze behandeling verschilde er volgens Dimitrov niet veel van.

Het enorme verlies dat de Bijenkorf lijdt door de winkeldiefstallen is geen rechtvaardiging voor een dergelijke behandeling, vond ook de rechter. De gevraagde schadevergoeding van 5000 euro was ook wat aan de rigoureuze kant. Dimitrov krijgt uiteindelijk 250 euro uitgekeerd, en de proceskosten zijn daarbij voor het filiaal.

De zaak van Dimitrov geeft een kleine inkijk in een wereld waar we niet veel van horen. Ieder jaar betrapt alleen al het Bijenkorf-filiaal in Amsterdam 200 winkeldieven, zo meldt De Telegraaf. Maar voor reden tot vasthouding door bewakers moet er sprake zijn van heterdaad, en Dimitrov had dus vrijgelaten moeten worden.

Maar voor de detailhandel is het vechten tegen de bierkaai. Jaarlijks wordt naar schatting voor zo'n half miljard euro gestolen. Dit astronomische bedrag geeft Nederland een dubieuze tweede plek op het gebied van winkeldiefstal op. Alleen in Finland wordt naar verhouding meer gepikt, volgens het Checkpoint Diefstalbarometer. En niets lijkt te helpen. In De Bijenkorf in Amsterdam alleen al hangen zo'n 140 camera's.

Maar ook nieuwe maatregelen, zoals het laten betalen van extra kosten van de winkelier door de dieven, halen weinig uit. Tegen het licht van het enorme probleem van winkeldiefstal is deze no-nonsense houding van de bewakers (hoewel ze overduidelijk buiten hun boekje gingen en Dimitrov nooit op deze manier hadden mogen behandelen) nog enigszins te verklaren.