Spring naar de content

Beeldhouwer Jimi Kleinbruinink: ‘Ik vergelijk mijn torens weleens met stedenbouw’

HP/De Tijd Expo geeft jonge kunstenaars een podium om hun werk te tonen. Waarom? Omdat er veel moois wordt gemaakt én om uw ogen te verwennen. Deze week: Jimi Kleinbruinink uit Groningen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Jimi Kleinbruinink (Groningen, 1987) studeerde in 2013 af aan Academie Minerva in Groningen, afstudeerrichting autonoom beeldende kunst. Na zijn afstuderen deed hij mee aan verschillende groepstentoonstellingen, waaronder All is giving in het voormalig postkantoor in Groningen, de stad waar hij woont en werkt.

Over zijn werk
“Ik maak objecten en sculpturen. Mijn werkproces is doorvlochten met momenten waarin ik beeldmateriaal, ideeën, gebruikte voorwerpen, bruikbaar afval en bouwmateriaal verzamel. Soms is het een jacht en zoek ik iets specifieks, en soms is het een ontdekkingstocht naar nieuwe mogelijkheden in vorm en betekenis. Ik maak een skelet van hout of gebruik een paal als canvas, waar ik verschillende volumes, materialen en betekenissen aan op kan hangen. Ik gebruik klassieke materialen zoals gips en hout maar ook moderne materialen als polyurethaanschuim. Daarnaast integreer ik de gevonden materialen in mijn werk. Ik vergelijk mijn torens dan ook weleens met stedenbouw: gestructureerde uitbreiding en organische groei gebeuren naast elkaar en gaan ongemerkt in elkaar op, tot er na verloop van tijd een onlosmakelijke eenheid blijkt te zijn gesmeed.”

“Visueel maak ik een beeld dat aantrekkelijk is, maar niet per se esthetisch in de klassieke zin. Door de verhouding van verschillende elementen die betekenis dragen, probeer ik de toeschouwer in een richting te sturen waar nog genoeg bewegingsruimte overblijft om zich het beeld eigen te maken.
De sculpturen verwijzen naar stedenbouw en architectuur. Het huis is een veelvoorkomend thema in mijn werk. Het is een symbool dat meerdere betekenissen aan kan nemen. Zo gebruik ik het als karakter, de uitdrukking van een mensbeeld of een emotionele staat. Maar een andere keer blijft het wat het is en wordt het beeld een wonderlijke assemblage. Het uiteindelijke beeld is een assemblage van materialen, een verzameling van goedgekeurde toevalligheden en uitgedachte stappenplannen. Ik wil mezelf blijven verrassen zoals ik ook de toeschouwer wil verrassen.”

Meer werk van Jimi Kleinbruinink vindt u hier.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Open books sometimes forget to build walls

 

overzicht bij allard wildenberg
Overzicht tentoonstelling bij Allard Wildenburg

 

panoramastad
Panoramastad

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ruïne
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Aan de andere kant van de nullijn

 

SONY DSC
Black beauty

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Here comes the flood

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Zonder titel

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Studie: Aan de andere kant van de nullijn

 

SONY DSC
Zonder titel

Ben je een jonge kunstenaar (student of pas afgestudeerd) en heb je tien kunstwerken die je in Expo wilt tonen? Neem contact met ons op.