Spring naar de content

Paratroeper Barbie, nu met cellulite

Als kind speelde ik graag dat mijn Barbies kopje onder gingen in een zee van blauwe vloerbedekking. Omdat ik geen Ken had om ze te redden, kortwiekte ik mijn minst favoriete Skipper om er achteraan te duiken. Een vrouw als strandwacht kwam destijds niet bij me op.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Lisa Bouyeure

Barbie was mooi, hulpeloos en vooral dankbaar voor mijn dappere reddingsacties. Het spectaculairst vond ik haar blonde haar, dat verkleurde onder de warme kraan. Op een paard zitten kon ze vanwege haar stijve gestel alleen in de spagaat.

Plastic drollen
Sindsdien veranderde er veel in het leven van de blondine. Zo maakte ze furore als paratroeper, werkte ze als huisdierenstylist, was ze presidentskandidaat, chirurg, docent Spaans en trainer in SeaWorld. En wat te denken van Potty Training Barbie, compleet met poepschep, hondenvoer, vuilnisemmertje en plastic drollen?

Recent voegde Barbie de functie computeringenieur aan haar imposante cv toe. Het bijbehorende boek I Can Be A Computer Engineer werd vorige week door Mattel van webwinkel Amazon verwijderd. Op Facebook bood het bedrijf zijn excuses aan voor de inhoud ervan. Het idee op zich was leuk: naast de talloze glamoursprookjesballerina’s en popsterrenparelprinsessen ook een Barbie die kan programmeren.

Wat er mis was met het boek? Dat Barbie helemaal niet kan programmeren maar virussen verspreidt, puppy’s tekent op haar roze laptop en twee jongens genaamd Steven en Brian het vuile werk laat opknappen. ”I’m only creating the design ideas,” vertelt ze haar zusje Skipper. Het internet stelde niet teleur, en al gauw verscheen er een website waarop je de tekst van het boek kan aanpassen. Help Barbie een bekwame, onafhankelijke, bad-ass ingenieur te worden, is het idee erachter.

Gemiddeld is prachtig
Het boek is teruggefloten en Mattel drukt de wereld op het hart dat er voor meisjes geen grenzen bestaan. En je moet het ze nageven: met Barbie als African-American entrepreneur en Formule 1-coureur (op hoge hakken, dat wel) denkt Mattel verder dan de welbekende roze prinsessenterreur.

Maar ook Barbies ranke figuurtje, gemodelleerd naar pin-ups uit de jaren vijftig, ligt al jaren onder vuur. De 26-jarige Nickolay Lamm ontwierp daarom de Lammily Doll, een kleinere, bredere brunetteversie van Barbie. Het motto: average is beautiful. Met een crowdfundingsactie sleepte hij binnen een maand een half miljoen dollar en zeventienduizend bestellingen binnen. De eerste Lammily’s worden rond de feestdagen bezorgd. Mét stickerset, zodat ze naar hartelust met puistjes, moedervlekken, cellulite en striae beplakt kunnen worden, de droom van ieder kind.

Speelgoed-Suzuki Alto’tjes
Jongens spelen ook met poppen. Sommigen met Barbies, maar populairder zijn actiefiguren met biceps als boomstammen en keiharde, glimmende sixpacks. Ook niet bepaald gemiddeld en stickers met rughaar, buikspek en ingegroeide teennagels ontbreken, maar daar hoor je nooit iemand over.

Superhelden worden daarom voortaan naar Johnny de Mol gemodelleerd, met het kapsel van Frits Wester. Speelgoed-Ferrari’s gaan de deur uit en maken plaats voor snoezige Suzuki Alto’tjes. De Avengers krijgen een kantoorbaan, de Transformers een busje stinkvoetenspray en iedereen krijgt puisten, véél puisten. Wie dit allemaal gaat regelen? Barbie natuurlijk.

Onderwerpen