Spring naar de content

Interview: Erik de Vlieger over geld en zijn ontluikende kunstenaarschap

Hij is terug in de Quote 500, sluit de ene vastgoeddeal na de andere en twittert zich zes slagen in de rondte. Toch is hij sinds zijn val een ander mens, zegt Erik de Vlieger. Openhartig gesprek over de rol van geld, de lol van ezeltjes-therapie en zijn ontluikende kunstenaarschap. ‘Zal ik een gedicht voorlezen?’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Hij laat iets bijzonders zien op zijn iPad. Een brief van het Openbaar Ministerie, die kan worden opgevat als een excuus. Een bewijs van goed gedrag. De beste wensen op z’n minst, met frasen als ‘voorspoedige toekomst en maatschappelijk eerherstel’. “Ze zeiden eerst dat ze zulke dingen niet deden. Maar ik heb erop aangedrongen. Ik hoorde wekenlang niks, toen kwam ineens dit schrijven, deze zomer. Het is wel het minste wat ze konden doen, na hun klop- jacht die ik nooit heb begrepen. Ik wil zo’n docu- ment kunnen overhandigen aan partijen met wie ik zaken doe.” Nog steeds heeft hij het gevoel dat hij moet bewijzen dat hij oké is, clean, betrouwbaar.

Op Twitter, waar hij pers en politiek terroriseert, in zijn column in het zakenblad Quote, en in Café Weltschmerz, zijn talkshow op de Amsterdamse stadsomroep AT5, merk je het niet zo, maar Erik de Vlieger is bedaarder, bescheidener geworden sinds zijn strijd met het OM.

Die begon in 2005, toen hij als voorman van vast- goed- en mediabedrijf Imca als verdachte in beeld kwam bij justitie. De Amsterdamse horecaeigenaar Alberto Fernandez, wiens café hij samen met zijn toenmalige zakenpartner (en later vermoorde) Willem Endstra wilde overnemen, beweerde dat hij door De Vlieger werd afgeperst. Hij werd gearresteerd maar na enkele dagen weer vrijgelaten. Tegelijkertijd had hij problemen met de Israëlische maffia, die hém probeerde af te persen.
De Vlieger, groot geworden door het uitbouwen van het naaimachinebedrijf van zijn vader, bezat op dat moment drukkerijen, diverse bladen, lucht- vaart- en staalbedrijven en een scheepswerf. Zijn vermogen werd door Quote geschat op 125 miljoen euro. In 2011 werd hij in hoger beroep op alle punten vrijgesproken. Maar de slepende rechtszaak had hem het werken jarenlang onmogelijk gemaakt, zijn imperium was grotendeels verdampt. Hij was ruim tachtig miljoen euro armer geworden.

Inmiddels werkt hij hard aan een herrijzenis. In korte tijd realiseerde hij miljoenenvastgoeddeals in Haarlem, Amsterdam en Portugal. Na tien jaar is hij terug in de Quote 500, op nummer 447 met 43 miljoen.

Hij wandelt door zijn bamboetuin met kunststof panda’s naar zijn immense galerie. “Ik heb nu veel te verliezen. Ik heb weer iets opgebouwd. De gemeente Amsterdam wil met mij een problematisch gebied in Sloterdijk herontwikkelen. Ik wil er een museum bouwen, vierduizend woningen. Het gaat om 1,2 miljard. En ik ben van Quote-onderwerp Quote-columnist geworden. Daarom vind ik dit interview best eng. Misschien denk jij wel: ik ga eens laten zien wat voor imbeciel dit is, een nare man, een vastgoedhaaibaai. Die angst zit er nog wel.”

Het volledige interview van Jojanneke van den Berge met Erik de Vlieger kunt u lezen in HP/De Tijd 10/11 die nu in de winkel ligt en hier met een euro korting online te koop is.