Spring naar de content

Maya de Bij, doe met mijn FB wat je wil!

Als ik een euro zou krijgen voor elke keer dat op Facebook over privacy wordt geëmmerd, ik zou inmiddels steenrijk zijn. De afgelopen dagen was het weer van dattum, want op mijn tijdlijn zag ik erg vaak de volgende status verschijnen:

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Ann De Craemer

“Ik verklaar hierbij het volgende: vandaag 30 november 2014, in reactie op de nieuwe Facebook richtlijnen. Krachtens de artikelen L.111, 112 en 113 van het Wetboek van intellectueel eigendom, verklaar ik dat mijn rechten zijn verbonden aan al mijn persoonlijke gegevens, tekeningen, schilderijen, foto’s, teksten etc … gepubliceerd op mijn profiel vanaf de dag dat ik mijn account aangemaakt heb. Voor commercieel gebruik van voorgaande … zal ten alle tijden eerst mijn schriftelijke toestemming nodig zijn.
Iedereen kan deze tekst kopiëren en plakken op hun persoonlijke Facebookpagina. Hiermee ben je beschermd onder het auteursrecht. Met dit bericht laat je Facebook weten dat het openbaar maken, kopiëren, verspreiden, uitzenden, of op enige andere wijze gebruik maken van content uit mijn profiel ten strengste verboden is. De bovengenoemde artikelen zijn ook van toepassing op werknemers, studenten, agenten en / of –ander personeel in dienst van Facebook.
De inhoud van mijn profiel bevat privé informatie. De schending van mijn privacy wordt bestraft met inachtneming van de wet (UCC 1-308 1-308 1 -103 en het Statuut van Rome). Alle leden worden uitgenodigd om een soortgelijk bericht te plaatsen, of als je wilt, kun je dit bericht kopiëren en plakken. Als je deze verklaring niet ten minste eenmaal publiceert, zul je stilzwijgend toestaan dat je foto’s, alsmede de informatie in je profiel gebruikt mogen worden.”

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Ik zag de status gedeeld worden door schrijvers en andere mensen met verstand, en vroeg me af hoe zij in godsnaam konden geloven dat wat hierboven wordt verkondigd enige waarheid kan bevatten. Dat bleek ook niet het geval te zijn: al snel werd duidelijk dat het om een hoax ging. Ik vind het verbazingwekkend dat mensen zich op het grote, openbare roeptoeterpodium van Facebook begeven; daar foto’s van hun ongeboren kind of drinkgelagen posten, en dan daarna het woord ‘privacy’ uit de kast halen. Er bestaat toch nog ook zoiets als eerst nadenken voor je gaat posten, en is het op Facebook dus vooral niet je eigen verantwoordelijkheid om je privacy te beschermen?

Vandaar dat ik vanmorgen deze status heb gepost, en voelt u zich gerust vrij om deze te delen:

“Ik geef de toestemming aan gelijk wie – persoon, instelling, agentschap, Facebook, Mark Zuckerberg, zijn lief, Kabouter Plop, de Teletubbies, Maya de Bij – om alle inhoud die ik hier post vrij te gebruiken, omdat ik zelf over een stel hersenen beschik, wat betekent dat ik kan nadenken vooraleer ik hier iets post, en niet met een duur woord als ‘privacy’ ga staan zwaaien als ik me op deze lawaaierige marktplaats begeef, waar zelfs de muren oren hebben.

Iedereen kan deze tekst kopiëren en plakken op hun persoonlijke Facebookpagina. Met dit bericht laat je weten dat je je meer en vaker nadenkt over je online daden dan Kabouter Plop, de Teletubbies en Maya de Bij.”

Bring it on, Maya!

Onderwerpen