Spring naar de content

Kom maar klaar vrouw, ik heb alle tijd

“De vrouw wordt hier gezien als moeder, dochter of echtgenote, maar nooit als seksueel wezen,” zegt Tako uit Georgië in de Metropolis aflevering over het vrouwelijke orgasme (nog te zien op uitzending gemist). “Ik had zelfs geen vrijheid in mijn eigen bed!”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Pauline Bijster

In Georgië mag een vrouw volgens Tako niet genieten in bed. Omdat zijzelf te veel geluid maakte in bed en te vaak seks wilde, ging haar man bij haar weg. Nu speelt ze toneel.
Dat is in Georgië, niet hier.
Toch lijkt deze aflevering (die al twee weken oud is, maar nog lang niet achterhaald) me erg zinnig kijk- en discussievoer, ook voor ons. Misschien is vrouwelijke seksualiteit in Nederland wel normaler dan in Georgië, weten we inmiddels dat vrouwen ook van seks genieten, weten we dat vrouwen ook zin hebben, weten we dat vrouwen ook vreemdgaan, en mag Sunny Bergman op de site van VPRO in Sunny’s salon discussies over schaamhaar openen. Maar toch is het nog nodig.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Want, als je eerlijk bent, vrouw, hoe vaak kom je klaar en hoe vaak daarvan is het écht heel fijn? Hoe vaak kom je klaar zonder dat je het zelf doet? En man, als je eerlijk bent, hoe vaak neem je de tijd ervoor?
Ik vermoed dat er over het vrouwelijk orgasme bij veel mensen nog niet zo veel bekend is – noch bij mannen, noch bij vrouwen zelf – alle emancipatiegolven of biologielessen ten spijt. Ik vermoed dat veel vrouwen het ergens zelfs op hebben gegeven (‘ik kom gewoon niet zo gemakkelijk klaar’) en veel mannen ook (‘ze komt gewoon niet zo makkelijk klaar maar ze zegt dat ze het toch heel fijn vindt. Dus.’)

Het zou kunnen komen omdat het vrouwelijk orgasme voor haar partner doorgaans een klusje is. Het vereist iets. Iets van aandacht, tijd. Soms zelfs spierkracht. Soms geduld. Soms vooral het tijdelijk opzij zetten van het eigenbelang. In ieder geval vereist het een trucje waardoor de vrouw kan ontspannen. Hét trucje, waardoor ze even niet aan morgen denkt. “Het bereiken van een orgasme bij de vrouw, voelt soms toch een beetje als een sport,” merkt Metropolis-presentator Stef Biemans op.

Wist je bijvoorbeeld dat een vrouw drie verschillende soorten orgasmes kan hebben, die echt anders voelen? (Welke man weet dit?): vaginaal, clitoraal en squirten. Hier kun je bijvoorbeeld meer lezen over het laatste, de link bevat wel expliciete beelden. En ja, het is echt waar. We kunnen dit. Volgens de uitzending van Metropolis weet een aantal volwassen mannen nog niet eens waar die hele clitoris zit. En wist je dat het meest voorkomende vrouwelijk orgasme, volgens een onderzoek uit Pennsylvania, nog steeds het gefakete orgasme is?

Een man laten klaarkomen is makkelijk. We doen allemaal alsof het uitmaakt of we onthaard zijn of niet, of we er mooi uitzien en sexy kleren dragen, maar met de meest vervelende ochtendgeur uit je mond, een vuilniszak aan of een tot je buik doorgroeiende haardos kun je nog een (heteroseksuele) man laten klaarkomen. Daar is echt geen kunstje aan.