Spring naar de content

Heerlijk avondje? In Oostenrijk gaat Sinterklaas er wild aan toe

Het heerlijk avondje is gekomen, makkers staakt uw wild geraas. Terwijl dit aloude kinderlied vanavond in menig huiskamer klinkt, wordt er op zo’n achthonderd kilometer ten zuidoosten van onze landsgrenzen juist flink geraasd. De traditie van Sint-Nicolaas heet daar Krampus, en daar valt niet mee te sollen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

In de avond van 5 december lijkt het in menig Oostenrijkse stad alsof harige demonen er de dienst uitmaken. Het is Krampusnacht, en de helpers van de Sint zijn hier geen omstreden donkere knechten die voor een maatschappelijk debat zorgen. Nee, deze duivels schepsels lijken regelrecht uit een horrorfilm te komen. In de verbazend realistische Krampus-pakken zitten jonge, sterke mannen.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Zij hebben veel werk gestoken in het vervaardigen van hun kostuum, dat uit een gevaarlijk uitziend houten masker bestaat en een mantel van een zwarte schapenvacht. In onderstaand filmpje is een zogenaamde Krampuslauf te zien, waarbij de demonen de lokale bewoners ‘terroriseren’, en ze vervolgens klem zetten. Dit gaat er niet al te zachtzinnig aan toe.

De Krampus-traditie gaat eeuwen terug. Ten tijde van de inquisitie was het verboden (want: heidens) om je als een demon te verkleden, maar in de afgelegen gebieden in de Alpen kreeg de Rooms-katholieke kerk geen vat op de tradities, en bleef Krampus bestaan.

Buiten Oostenrijk wordt ook in Tsjechië, Hongarije, Slovenië, Kroatië en Roemenië een vorm van Krampusnacht gevierd. In ieder dorp of stad zien de demonen er anders uit, en gaat het fenomeen dikwijls gepaard met de nodige alcoholische versnaperingen (Krampus-schnapps).

Voor kinderen zijn de boosaardige demonen milder dan voor volwassenen. In onderstaand filmpje uit de Oostenrijkse stad Graz lijkt het er ook op dat de kinderen totaal niet bang zijn voor de hellemonsters. Waarschijnlijk is dit een kwestie van gewenning… Kijkt en huivert u zelf..

Onderwerpen