Zien: simpele animatie brengt verslaving confronterend in beeld

Paul Geraedts 7 dec 2014 Leven

Het fenomeen verslaving is van alle tijden. Alcoholisme, drugs- en seksverslaving bestaan al zo’n beetje sinds mensenheugenis, maar ook relatief nieuwe vormen van verslaving zoals obsessief gamen en internetten zorgen voor grote problemen.

Maar eigenlijk komen alle vormen van verslaving op hetzelfde neer: een toestand waarin een persoon fysiek en/of mentaal afhankelijk is van een gewoonte of een stof. Het zorgt voor steeds kortere perioden van gelukzaligheid die de verslaafde in een steeds dieper dal brengen.

De hel van een verslaving is daarom ook niet uit te leggen behalve als het aan den lijve ondervonden is. Maar dat doet dit filmpje niet. Wat het wel tracht te doen is de werking van een verslaving op een simpele, maar toch confronterende wijze te illustreren.

In de hoofdrol zien we een kiwivogel met een voorliefde voor magische goudklompjes die hem naar hogere sferen doen stijgen. Deze klompjes worden meer en meer een obsessie, en het gelukzalige gevoel wordt korter en korter. Uiteindelijk wordt de wereld om de kiwi heen steeds grauwer, en vindt hij zichzelf aan het einde van het filmpje alleen in het donker…

Reageer op artikel:
Zien: simpele animatie brengt verslaving confronterend in beeld
Sluiten