Spring naar de content

Onderzoek: mannen eten een stuk minder bij blauw licht

Goed nieuws voor mannen die te veel eten en graag wat willen minderen. Doe in plaats van een gewone lamp blauwe verlichting aan. Een onderzoek dat wordt gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Appetite toont namelijk aan dat mannen bij blauw licht minder eten. Even wennen, maar misschien de moeite van het proberen waard.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jesse Voorn

De University of Arkansas heeft onderzoek gedaan naar het eetgedrag bij zowel mannen als vrouwen. De onderzoekers vroegen 112 vrijwilligers om een avond te vasten. De volgende ochtend kregen ze een uitgebreid ontbijt voorgezet. De ruimte waarin het ontbijt gegeten werd, was verdeeld in drie verschillende zones, met respectievelijk witte, blauwe en gele LED-verlichting. De deelnemers mochten zoveel eten als ze wilden. De onderzoekers wogen het voedsel en na het ontbijt moesten de deelnemers een vragenlijst invullen.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

blauw640

Daaruit bleek dat mannen in de blauw verlichte ruimte aanzienlijk minder hadden gegeten dan de mannen in de ruimes met witte en gele verlichting. De reden was simpel, stellen de onderzoekers: ze vonden het eten er door het blauwe licht een stuk minder lekker uitzien. De kleur van het licht beïnvloedde de smaak van het eten en hun zin in eten echter niet. “Omdat er van nature weinig blauwkleurige voedingsmiddelen zijn, twijfelen mensen er mogelijk aan of voeding met een blauwe kleur wel veilig is,” zeggen de onderzoekers over de resultaten.

Opvallend genoeg geldt de relatie tussen weinig eten en blauw licht alleen bij mannen. Vrouwen worden niet beïnvloed door het blauwe licht, zeggen de onderzoekers. Ze aten even veel, ongeacht de kleur van de verlichting. Volgens de wetenschappers heeft dat te maken met de vrouwelijke superioriteit in het detecteren, identificeren en onthouden van geuren. Met andere woorden, het heeft te maken met het reukvermogen van vrouwen. Dat is namelijk beter dan dat van mannen, zo blijkt uit een eerdere studie gepubliceerd in Plos One. Mannen willen gewoon zien wat ze op hun bord hebben en besluiten dan of ze het wel of niet opeten. De keuken blauw schilderen of zelfs van blauwe borden eten, zou dus een mogelijke manier zijn om de hersenen van mannen te manipuleren.