Spring naar de content

Senator Roger van Boxtel schiet uit zijn slof tegen collega-zorgverzekeraar

Een hoop gedoe in de Eerste Kamer. Die beslist vandaag over de wijziging van artikel 13 van de zorgverzekeringswet, die de vrijheid van artsenkeus aan banden legt. En daar is veel ophef over. Gisteravond overhandigde een aantal organisaties een petitie tegen de inperking aan een aantal senatoren, en dat leidde tot een opvallende confrontatie tussen Roger van Boxtel en Chris Oomen, directeur van de kleine zorgverzekeraar DSW.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jesse Voorn

Na gisteren debatteert de Eerste Kamer ook vandaag nog over de zorgplannen van minister Schippers van Volksgezondheid. Ze wil onder meer de vrije artsenkeuze beperken. De minister verdedigt haar plan vandaag in de Eerste Kamer, maar gisteravond leidde het inperken van de keuzevrijheid in de hal van de Eerste Kamer al tot een opvallende confrontatie. Dat meldt De Telegraaf vandaag.

boxtel640

Een groep tegenstanders van de inperking bood de senaat een petitie aan tegen de wetswijziging over de inperking. Onder hen ook Chris Oomen, directeur van DSW. Dat schoot senator Roger van Boxtel in het verkeerde keelgat. Van Boxtel is naast fractievoorzitter van D66 in de Eerste Kamer echter ook bestuursvoorzitter van concurrent Menzis.

Net als alle grote verzekeraars is Menzis groot voorstander van het afschaffen van de keuzevrijheid van artsen. Oomen van DWS is juist tegenstander. Volgens hem worden de grote verzekeraars te machtig. “Ze krijgen nog meer macht, omdat ze bij de inkoop van zorg niet meer hoeven te betalen voor rekeningen van zorgverleners met wie de verzekeraar geen contract heeft. Daarmee kunnen ze nog meer doen om groepen patiënten te weren die te veel geld kosten, door voor hen slechtere zorg in te kopen,” aldus Oomen in De Telegraaf.

Van Boxtel sprak er tegen PvdA-senator Beuving schande van dat Oomen het waagde in de senaat te verschijnen. “Ik vind dat echt niet kunnen. Ik heb me zelf met opzet écht niet met de behandeling van dit wetsvoorstel bemoeid,” foeterde hij. Oomen staat overigens niet alleen. Ook CDA en PVV hebben felle kritiek op de wet.