Spring naar de content

Fietsersbond: de gemeente is een fietsendief

Onderweg naar De Uithof even snel een broodje halen, boek terugbrengen of kopietje maken in de binnenstad. Vijf minuten maar, tien hooguit. Voor de zekerheid gaat de fiets dubbel op slot, je weet het nooit. Maar bij terugkomst is-ie toch foetsie. Geen brutale dief te bekennen, wel een briefje van de gemeente: meegenomen, want fout ‘geparkeerd’. Voor 60 euro kan hij worden teruggekocht uit het fietsendepot.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Carlijn Teeven

Grote kans dat u het als fietsenbezitter in Utrecht of een andere grote stad weleens heeft meegemaakt. In veel gevallen is de fiets in kwestie niet eens 60 euro waard, dus blijft-ie lekker staan, daar in het fietsendepot. Maar eigenlijk is het waanzin.

Natuurlijk, in sommige gevallen wordt er duidelijk genoeg gewaarschuwd. Dat hij er niet langer dan dertig dagen aan één stuk mag staan, bijvoorbeeld. Prima. Dat-ie niet voor een nooduitgang mag staan, mag ook voor zich spreken. Maar vaak is het volstrekt onduidelijk of een fiets ergens wel of niet mag worden neergezet. Of is er simpelweg geen andere oplossing, omdat de aangewezen stalling nu eenmaal uitpuilt. In dergelijke gevallen zou een fiets niet zonder waarschuwing mogen worden weggehaald.

Gelukkig is daar de Fietsersbond, die zich over de ergerlijke kwestie uitspreekt. Volgens de vereniging gaan Nederlandse gemeenten vaak veel te ver wat betreft het weghalen van fietsen. Woordvoerder Theo Zeegers spreekt zelfs van diefstal.

Want niet alleen fietsers, maar ook gemeenten dienen zich aan bepaalde regels te houden. De meerderheid van de gemeenten blijkt zich echter weinig van de regelgeving aan te trekken. De bond roept onder andere op om alleen ‘weesfietsen’ mee te nemen, en de goede exemplaren te laten staan.

Ook worden de in beslag genomen fietsen niet altijd lang genoeg bewaard in het depot. In Amsterdam moet een weggeknipte fiets in principe drie maanden worden bewaard. De exemplaren die niet zijn opgehaald, worden verkocht aan handelaren of studenten.

In 2013 werden maar liefst 152.000 fietsen geruimd. Dat zijn er een kwart meer dan in 2012. De grootste kans dat uw stalen ros door de gemeente wordt meegenomen, loopt u in Amsterdam: daar werden er vorig jaar 73.000 weggehaald. Misschien voor de zekerheid dus maar een extra exemplaartje aanschaffen. Het fietsendepot schijnt er nog genoeg te hebben.