Spring naar de content

Jiska de Vries – schommelen in een dwangbuis

HP/De Tijd Expo geeft jonge kunstenaars een podium om hun werk te tonen. Waarom? Omdat er veel moois wordt gemaakt én om uw ogen te verwennen. Deze week: Jiska de Vries uit Breda.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Jiska de Vries (Almere, 1982) studeerde in 2013 af aan AKV Sint Joost in Breda in de richting audiovisuele vormgeving. Het werk van De Vries bestaat uit een combinatie van beeld (onder andere film, fotografie en performance art) en tekst (onder andere gedichten en columns).

Over haar werk
“Mijn beeldende werk wordt gekarakteriseerd als rauw, eerlijk en authentiek. Met mijn werk wil ik onder de huid kruipen van het publiek. Ik gebruik vaak een persoonlijk onderwerp en een persoonlijke benadering in mijn werk, als middel om grotere menselijke thema’s aan te snijden.
Het werk handelt vaak over het thema ‘identiteit’. De selectie beelden die onderaan deze pagina staat is allemaal afkomstig uit mijn afstudeerwerk Personalize. Dit werk bestaat uit een tijdschrift genaamd JISKA en een videokunstwerk – een zelfportret als video, waarin ik in een dwangbuis op een schommel zit en met vervormde stem zachtjes zing: ‘Don’t speak.’
In mijn afstudeerproject heb ik het thema zichtbaar/onzichtbaar onderzocht. Specifieker: ik ging op zoek naar de discrepantie tussen mijn angst om mezelf zichtbaar te maken en het verlangen om mezelf juist wel zichtbaar te maken. In het tijdschrift staan onder andere collages en foto’s van ‘het leven van alledag’ (voornamelijk gemaakt met wegwerpcamera), er staan abstracte zelfportretten in over het thema zichtbaar/onzichtbaar en er staan zelfportretten in waarbij ik mezelf in verschillende rollen heb geplaatst, gebaseerd op dingen die mensen over mij hebben gezegd. Er staan ook pasfoto’s in die ik heb bewerkt; deze representeren mijn fantasie over wie ik ook zou kunnen zijn.”

Meer werk van Jiska de Vries vindt u hier.

jiskadevries_personalize_07van25
Personalize 07/25

 

natuurmens
Personalize 08/25

 

rebel
Personalize 09/25

 

jiskadevries_personalize_13van25
Personalize 13/25

 

jiskadevries_personalize_14van25
Personalize 14/25

 

indiaan
Personalize 15/25

 

jiskadevries_personalize_19van25
Personalize 19/25

 

jiskadevries_personalize_21van25
Personalize 21/25

 

jiskadevries_personalize_24van25
Personalize 24/25

Ben je een jonge kunstenaar (student of pas afgestudeerd) en heb je tien kunstwerken die je in Expo wilt tonen? Neem contact met ons op.