Spring naar de content

Juncker geeft stemadvies: ‘Verkeerde verkiezingsuitslag Griekenland heeft gevolgen’

De Griekse premier Antonis Samaras waarschuwt parlementsleden dat er een ‘rampzalige terugval dreigt’ als het niet lukt om komende weken een nieuwe president te verkiezen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Deze inboezeming van angst komt voort uit de precaire situatie waarin het land verkeert. Het Griekse parlement stemt 17 december over een nieuwe president. De coalitie van Samaras heeft een zeer krappe meerderheid, terwijl er een ruime meerderheid (Samaras komt 25 zetels/stemmen tekort) nodig is om een nieuwe president te kunnen benoemen. Lukt het niet om in drie rondes de nieuwe president aan te wijzen, dan moet de Griekse bevolking naar de stembus moet om een nieuw parlement aan te stellen.

In de peilingen staat het extreemlinkse Syriza momenteel aan kop. Die partij wil dat de Griekse schulden worden kwijtgescholden en het strenge Europese regime waaraan het land is onderworpen wordt beëindigd. Er is Samaras dus veel aan gelegen om ook buiten de coalitie steun te verwerven voor zijn presidentskandidaat en alles uit de kast te trekken om parlementsleden onder druk te zetten.

Daarbij kan hij rekenen op bijval van Europese Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker. De Luxemburger heeft een duidelijke voorkeur en stak zijn mening niet onder stoelen of banken bij een Oostenrijks tv-debat. “Ik denk dat de Grieken – die een zeer moeilijk bestaan hebben – zeer goed weten wat een verkeerde uitkomst van de verkiezingen zou betekenen voor Griekenland en de Eurozone”, aldus Juncker dreigend. “Ik zou niet willen dat extreme krachten aan de macht komen.”

Juncker wilde niet expliciet benoemen dat hij Syriza bedoelde met ‘extreme krachten’, maar zijn uitspraken laten weinig ruimte voor twijfel. Bovendien gaf JC aan graag ‘bekende gezichten’ terug te zien, daarbij waarschijnlijk verwijzend naar Stavros Dimas, voormalig EU-commissaris en nu presidentskandidaat namens de coalitie-Samaras.