Spring naar de content

Overzicht: de vijf meest spraakmakende gesprekken van DWDD in 2014

Het einde van 2014 nadert. We worden traditiegetrouw de hele maand december doodgegooid met eindejaarslijstjes: van meestgebruikte hashtag tot vrouw van het jaar. En dan moeten alle radiostations nog beginnen met hun countdowns. HP/De Tijd nestelt zich tussen dit rijtje met een overzicht van de beste momenten van het seizoen 2014 van De Wereld Draait Door.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Annelies Beltman

Kritiek en bewondering viel DWDD (ook) dit jaar ten deel. De jongens van De Snijtafel fileerden DWDD (opnieuw): het programma zou niet meer dan propaganda en Matthijs van Nieuwkerk is een Tell Sell-verkoper. Nederland reageerde boos toen Jakhals Erik samen met de zanger van Rammstein een bierflesje uit het raam van een hotel gooide, pal bovenop een boot gevuld met mensen met een lichamelijke beperking. Een oprechte spijtbetuiging en de belofte van vrijwilligerswerk zorgde ervoor dat het verhaal geen staart kreeg. De Jakhalzen lijken overigens stilletjes te zijn geschrapt uit DWDD, Erik Dijkstra schuift alleen nog aan als tafelheer en als er voetbal moet worden besproken. Dat is niet de enige verandering: huiskomiek Pieter Derks werd vervangen door Peter Pannekoek.

Lucky TV bleef wel, en had naast de altijd vermakelijke bijdrages van koning Willem-Alexander en koningin Máxima hilarische filmpjes over onder meer Boer Zoekt Vrouw, de Zwarte Pietdiscussie en de NOS doventolk.

Het meest spraakmakende uit DWDD in 2014, volgens HP/De Tijd (in willekeurige volgorde):

René Gude
Van Nieuwkerk omringt zich over het algemeen met experts, professoren, muziekkenners, kortom: leuke, energieke mensen die iets kunnen vertellen over hun vak. In 2013 voegden ze Denker des Vaderlands René Gude aan hun vaste gastenlijst toe. Hij kwam alleen niet zo vaak als gepland. In een aangrijpend en vooral openhartig gesprek met Van Nieuwkerk vertelt Gude op 29 september dit jaar waarom hij niet vaker is gekomen om te praten over zijn humeurmanagement: botkanker. “Sterven is doodeenvoudig, iedereen kan het”, aldus De Denker in september. Ondanks de schrijnende situatie waarin de filosoof zich bevindt en de manier waarop Gude zijn lot aanvaardt, spat de positiviteit van het scherm. Nederland was onder de indruk van de levenswijsheid van Gude.

VI neemt de boel over
Op Twitter was de verbazing op 14 oktober groot: mensen die per ongeluk langs NPO1 zapten, zagen daar Wilfred Genee zitten in plaats van Matthijs van Nieuwkerk. En tafelheer was Johan Derksen (die zou toch nooit meer bij DWDD aan tafel gaan zitten, sinds hij een keer op het laatste moment werd afgebeld door het programma?!), aan de overkant zetelde René van der Gijp. Nee, we keken niet naar Voetbal International en ook niet naar DWDD. In plaats daarvan deed VI een soort cameo: ze speelden zichzelf na en praatten over bondscoach Guus Hiddink. De ene helft van Nederland vond het briljant, de andere helft zag vooral een tonnen gratis reclamezendtijd voor RTL en VI.

Duet met de doden
Muziek speelt vanaf het begin van DWDD een grote rol in het programma. 3FM-dj Giel Beelen is wekelijks tafelheer, elke dag mag een band een minuut een nummer ten gehore brengen. En dan zijn er nog de series: De DWDD Recordings, De ideale muziekavond, Changes en de Guilty Pleasure. Maar dit jaar is er nóg een andere rubriek: Nederlandse artiesten gaan in duet met hun dode idool. De aftrap was voor Leona Philips, die met Marvin Gaye ‘I heard it through the grapevine’ zong. En eerlijk: het is prachtig gezongen én uitgevoerd.

De tamponselfie van Heleen
Ach, Heleen van Royen. Over haar tamponselfie is al veel gezegd en geschreven. Het is één van de selfies in haar boek Selfmade. Van Royen maakt namelijk graag foto’s van zichzelf, obsessief zelfs. Deze zijn uiteraard in een fotoboek verzameld en alsof dat nog niet genoeg is konden geïnteresseerden opgeblazen versies van de selfies bekijken bij een tentoonstelling in het Letterkundig Museum waar ze alle 200 waren uitgestald. Inclusief tamponselfie. Tikkeltje narcistisch, al die foto’s van Heleen? Ja. Maar ook fascinerend en dapper. In DWDD legde Van Royen uit hoe haar selfie-obsessie tot stand is gekomen.

Liefdevol eerbetoon
Bianca Krijgsman won een internationale Emmy. Hollands glorie, driewerf hoezee. Een briljante, typisch Hollandse speech verder, konden we allemaal raden waar Krijgsman de volgende dag zou aanschuiven. Terwijl de actrice, in Nederland toch vooral bekend van Plien en Bianca, denkt dat ze komt vertellen over haar ervaring, heeft de redactie van DWDD iets anders voorbereid. Vrienden en haar geliefde komen speechen op Krijgsmans succes. Menig Nederlander hield het niet droog bij het verhaal van partner-in-crime Plien van Bennekom, en wie dat wel lukte, kreeg het laatste zetje tot een tranendal van haar man en levenspartner Diederik van Vleuten.

Ook suggesties voor hoogtepunten? Meld ze in de reactiepanelen.
Lees ook: de vijf mooiste momenten van RTL Late Night.