Spring naar de content

Rekentoets wordt aangepast, want te moeilijk: hoeveel opgaven heeft u goed?

In 2009 werd een verplichte rekentoets ingevoerd voor Nederlandse scholieren (vmbo, havo en vwo). Het feit dat een groot deel van de leerlingen de afgelopen jaren een onvoldoende scoorde, bleek voor weinigen problematisch. Immers, aan de toets waren geen verdere consequenties verbonden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Carlijn Teeven

Vanaf komend jaar telt de toets echter wél mee voor het eindexamen. En wat te doen, nu uit ervaring blijkt dat er (te) veel onvoldoendes vallen? Juist: de norm omlaag. Leerlingen hoeven vanaf volgend jaar minder opgaven goed te hebben om een voldoende te behalen. Ook zullen er minder ‘verhaaltjessommen’ in de toetsen worden verwerkt, omdat die volgens experts vaak te verwarrend zouden zijn.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Hieronder staat een aantal opgaven uit de voorbeeldtoets van dit jaar. De eerste vier zijn bedoeld voor leerlingen van het vmbo, de laatste voor havisten en vwo’ers. Hoeveel heeft u er goed?

vmbo 1.reken1

 

vmbo 2.reken2

vmbo 3.reken3

 

vmbo 4.reken4

havo/vwo 1.reken5

havo/vwo 2.reken6

havo/vwo 3reken7

havo/vwo 4.reken8

 

De complete voorbeeldtoetsen en antwoordenvan 2012, 2013 en 2014 vindt u op de website van Cito.