Spring naar de content

Gerard Spong: ‘Vervolging Wilders geen verrassing na uitspraken Hoge Raad en Europees Hof’

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat Geert Wilders vervolgen wegens discriminatie, zo maakte het donderdagochtend bekend. Advocaat Gerard Spong noemt de vervolging ‘een zeer terechte beslissing’, zo vertelt hij aan HP/De Tijd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sjoerd Hartholt

Spong verzocht de Hoge Raad al enige tijd geleden om zich alsnog uit te spreken over de eerdere rechtszaak tegen Wilders vanwege diens uitingen in 2007 en 2008 middels een zogeheten cassatie in het belang der wet, een procedure waarin de Hoge Raad beoordeelt of de lagere rechter het recht goed heeft uitgelegd. Wilder, die op alle punten was vrijgesproken, kon dan weliswaar geen straf meer krijgen, maar er kon wel worden vastgesteld of zijn uitspraken haatzaaiend zijn. Spong ving toen echter bot.

Inmiddels heeft de advocaat toch zijn zin als het gaat om die vaststelling, nu de PVV-leider wordt vervolgd wordt wegens zijn ‘minder Marokkanen’-uitspraak tijdens de verkiezingsbijeenkomst na de gemeenteraadsverkiezingen van maart dit jaar.

“Het hing al in de lucht dat Wilders vervolgd zou worden. Dat heeft veel te maken met een zaak eerder deze week waarin de Hoge Raad aangaf dat er grenzen zijn aan de vrijheid van meningsuiting,” zegt de advocaat, voor wie de vervolging gezien een aantal recente uitspraken van het Europese Hof geen verrassing is. “De vernietiging van de vrijspraak voor de Amsterdamse politicus die anti-homo-uitspraken deed was met het oog op de zaak Wilders een erg belangrijke uitspraak. Daarbij werd duidelijk dat iemand wel degelijk vervolgd kan worden voor aanzetten tot onverdraagzaamheid.”

“Wat Wilders deed is aanzetten tot onverdraagzaamheid en haat. Het is een terechte beslissing dat hij nu vervolgd wordt. De gevolgen voor Wilders zullen we moeten afwachten,” aldus Spong.