Spring naar de content

Terugkeer wilde kat in Nederland verloopt razendsnel

Voor het eerst in eeuwen worden er weer wilde katten in de Nederlandse natuur geboren, blijkt uit onderzoek van ARK Natuurontwikkeling. In de provincie Limburg zijn vijf exemplaren ontdekt, waarvan er twee geboren zijn op Nederlandse bodem. Goed om te weten: de wilde kat is een ander dier dan een verwilderde huiskat, waarvan er al jaren meer dan genoeg rondlopen in ons land.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sjoerd Hartholt

De terugkeer van de Europese wilde kat na enkele eeuwen afwezigheid verloopt razendsnel, meldt ARK, dat onderzoek deed met een cameraval en een halsbandzender, en nu natuurgebieden en groene verbindingen geschikt wil maken voor het dier. Het leverde unieke beelden op van de eerste wilde katten in Nederland sinds eeuwen.

In de Eifel en de Ardennen is al een flinke populatie wilde katten; het zijn er zo veel dat de gebieden overbevolkt begonnen te raken. De zoektocht van een jonge wilde kat naar een nieuw jachtterrein eindige zodoende in 2013 in Limburg. Inmiddels zijn er vier soortgenoten bijgekomen. Onderzoekers ontdekten op camerabeelden een piepjong exemplaar, waardoor nagenoeg vaststaat dat er voortplanting is geweest in Nederland.

Of de rentree van de wilde kat van blijvende aard is, of dat ze het snel weer voor gezien houden, is afwachten. De snelle voortplanting is in ieder geval een goed begin.

Onderwerpen