Spring naar de content

Hoe Nederland de (onderbelichte) kortfilm bejubelt op Europese Dag van de Korte Film

Aankomende zondag is het de kortste dag van dit jaar, het winterpunt. We vieren dan eveneens de Europese Dag van de Korte Film. Een interview met Kirsten Ruber, de Nederlandse initiator van deze 24-uursverheerlijking van een filmformaat dat al geruime tijd in de schaduw staat van zijn oudere broer, de langspeelfilm. “Ik hoop dat de mensen die zondag spontaan naar de bioscoop gaan eens kiezen voor een paar kortere films, in plaats van één lange.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Kevin van Vliet

De Dag van de Korte Film is een pan-Europees initiatief, twee jaar geleden bedacht toen in Frankrijk de kortfilm (eindelijk) aan populariteit won. In totaal zijn nu veertien landen aangesloten bij het project, waaronder Nederland. In een twintigtal Nederlandse bioscopen zal deze zondag een programma draaien van zes korte films, waaronder de Nederlandse klassieker Hongkong uit 1999.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap
kirsten2B&W small
Foto: Gema Pérez

Kirsten Ruber is mede-initiator van het project in Nederland namens Go Short, het eerste en enige Nederlandse genootschap dat met het International Short Film Festival Nijmegen de korte film bejubelt, en dat in april voor het zevende maal doet. Ruber: “De korte film in Nederland heeft nog steeds een klein podium, en blijft onbekend voor het grote publiek. Toen we zeven jaar geleden ons korte-filmfestival oprichtten merkten we dat alle media-aandacht gaat uit naar de speelfilm (HP/De Tijd heeft de kortfilm altijd een warm hart toegedragen in de de inmiddels gestaakte rubriek ‘Film Op Vrijdag‘ – red.). Daar zijn toch vaak grote namen aan gekoppeld. Korte films zijn meestal het product van onontdekt talent, van jonge makers. Een enkele keer keert een gevierd filmmaker terug naar het formaat.”

Let wel: formaat. De korte film is absoluut geen genre. De Amerikaanse Film Academy hanteert daarbij het criterium een speelduur van veertig minuten of korter. In Frankrijk en Duitsland gedijt het filmtype inmiddels goed, meldt Ruber. “Iedere Duitse of Franse stad van formaat heeft wel een korte-filmfestival. De filmhuizen staan er voor open, het publiek komt ermee in aanraking. En je ziet dat de korte film veel wordt ingezet als voorfilm, voor speelfilms. Wij leveren tegenwoordig ook korte films uit ons archief als voorfilms bij filmtheaters.”

De korte film inzetten als amuse is geen onbekend fenomeen. Denkt u op Hollywood-niveau aan het Amerikaanse Pixar Animation Studios, dat de kijker bij elke animatiefilm beloont met een korte animatiefilm. Maar het maken van kortfilm is een andere tak van sport. “Bij alle speelfilms die ik dit jaar zag merkte ik wel dat het verhaal op een bepaald punt inzakte,” stelt Ruber. “Dat kan, want de regisseur heeft de ruimte om het in de volgende scène goed te maken. In een kortere film moet alles perfect in balans zijn, anders loopt het niet lekker.”

butterlampSamen met partners EYE Amsterdam en het International Film Festival Rotterdam selecteerde Ruber een zestal films voor de heugelijk dag, zondag. Wat er voor Ruber uitspringt? “The Butter Lamp, waarin een rondreizende fotograaf Tibetaanse nomaden wil fotograferen tegen diverse achtergronden. Het oogt als een documentaire, dat maakt het heel oprecht, maar alles is tot in de puntjes gerepeteerd.”

Still uit North Atlantic.
Still uit North Atlantic.

“Ook North Atlantic greep me erg aan. Dit is een korte dramafilm over het gesprek tussen de piloot van een verdwaald vliegtuig, en een luchtverkeersleider, in de wetenschap dat de verbinding elk moment verbroken zal worden. Geheel volgens de regels van de speelfilm. Eerst indringend, daarna ontroerend. Het bewijs dat je ook in vijftien minuten in een verhaal gezogen kunt worden.”

“Je moet het wel afleggen tegen de grote titels in deze decembermaand. Met het Go Short Festival hebben we inmiddels een groot publiek bereikt, maar zo’n dag staat volledig op zichzelf. Ik hoop dat de mensen die zondag spontaan naar de bioscoop gaan eens kiezen voor een paar kortere films, in plaats van één lange.”

Bekijkt u hier in welk theater in uw regio het compilatieprogramma speelt, en maak kans op twee vrijkaarten door een email met motivatie te sturen naar [email protected].

Onderwerpen