Spring naar de content

Waarschuwing voor nieuwjaar: gevaarlijke XTC in omloop

Met het nieuwjaar voor de deur kijken met name jongeren reikhalzend uit naar de festiviteiten die met Oud op Nieuw plaatsvinden. Festiviteiten die hier en daar gepaard gaan met iets meer dan de gebruikelijke champagne en oliebollen met poedersuiker. Oud en Nieuw is namelijk ook een piekmoment voor het gebruik van drugs, met xtc voorop.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

Met name onder hoogopgeleide twintigers is de drug, met de werkzame stof MDMA, aan een opmars bezig. Maar dat neemt niet weg dat er wel degelijk risico’s aan verbonden zijn. Het Trimbos-instituut heeft namelijk een waarschuwing afgegeven over een gevaarlijke pil die momenteel in omloop is.

Op pillreports.com (een internationale site waar xtc-pillen gerecenseerd worden) is er vooralsnog geen waarschuwing uitgegeven over de gevaarlijke xtc. Echter berust deze site op de ervaringen en eventuele tests van gebruikers, en worden xtc-pillen ook vaak nagemaakt met hetzelfde logo. Daardoor is deze site geen betrouwbare bron.

Het gaat om een schildvormige (driehoekige) pil met het bekende Superman-logo, zoals op uitgelichte afbeelding. Volgens het instituut zit er geen MDMA maar PMMA in de pil, waardoor de gebruiker groot gevaar loopt. Trimbos adviseert iedereen die in het bezit is van de pillen om deze te laten testen. Echter zijn de meeste testcentra met de feestdagen gesloten, en wordt er dus verstandig aan gedaan om ze niet te consumeren.

Het gevaar van PMMA is allereerst dat het veel later inslaat, vaak pas na meer dan een uur, waar dat bij MDMA meestal rond een half uur ligt. Hierdoor kan de gebruiker al snel een te hoge dosis pakken, waardoor het risico op gezondheidsproblemen en in het ergste geval, de dood, nog groter wordt.

PMMA (en ook het eveneens voorkomende PMA) zorgt voor een verhoogde lichaamstemperatuur en het verschil tussen een dosis waarin de psychische veranderingen optreden en een overdosis, is veel kleiner dan bij MDMA.

De PMMA-pil houdt langer aan dan normale xtc (die is na een uur of vier na laatste inname meestal wel uitgewerkt) en de oververhittingsverschijnselen en extreme hartkloppingen kunnen uren na inname nog optreden. Het is dus verstandig om het advies van het Trimbos ter harte te nemen, en de Supermanpillen vooral niet te slikken.

Onderwerpen