Spring naar de content

Zien: in deze wantoestanden wordt uw iPhone gemaakt

Het was al langer bekend dat de Apple-fabrieken in China geen luilekkerland zijn. In 2010 bijvoorbeeld pleegden achttien medewerkers van Foxconn (een bedrijf dat Ipads in elkaar zet voor Apple) zelfmoord. In de nasleep van deze tragische gebeurtenissen beloofde Apple beterschap.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

Maar die hoop blijkt ijdel. De Engelse BBC maakte verborgen camerabeelden in de fabrieken van Apple in het Chinese Shanghai, en de misstanden zijn legio. De verslaggever die undercover ging in de fabriek moest 18 dagen achter elkaar werken zonder een dag vrij te hebben.

Doodvermoeide arbeiders die knikkebollend achter machines zitten. Waarbij ze bovendien ook nog bedreigd worden dat als ze in slaap sukkelen op de machine, ze hoogstwaarschijnlijk geëlektrocuteerd worden.

Een om begrijpelijke redenen anonieme medewerker verklaart dat de werktijden regelmatig het al riante maximum van zestig uur per week met gemak overschrijden, en dat de bedrijfsleiding bovendien zijn ID-kaart (verplicht om altijd bij je te hebben in China) innam.

‘Apple doet zich voor als het perfecte bedrijf, maar dat is slechts een façade. Ik denk niet dat ze iets om hun werknemers geven’, verklaart de medewerker van de fabriek in het filmpje. Pegatron, het bedrijf dat de fabriek leidt, verklaart ‘de claims van de BBC te onderzoeken’.

Onderwerpen