Spring naar de content

De 14 beste alternatieve kerstliedjes van 2014

Als je net zo genoeg hebt van Mariah Carey en Wham als van introtekstjes voor artikeltjes over alternatieve kerstliedjes die verwijzen naar Mariah Carey en Wham, dan zit je hier goed. Hieronder de leukste alternatieve kerstliedjes van 2014, in de juiste volgorde qua leukheid zelfs, zoals besloten na democratische stemming door de voltallige online muziekredactie van HP/De Tijd a.k.a. ondergetekende.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Klaas Knooihuizen

14. The Killers & Jimmy Kimmel – Joel, The Lump Of Coal
The Killers is de beste band ter wereld op U2 en Coldplay na. Ze maken elk jaar een kerstliedje en schenken de opbrengst aan AIDS. Top 2000-muziek, maar dan voor de grap. En voor het goede doel dus, maar dat had ik al gezegd.

13. Ice Choir – Pure Holiday
Soloproject van de drummer van shoegazepopband The Pains Of Being Pure At Heart. Zijn stem doet wel wat denken aan die van George Michael, de begeleiding is ook vrij eighties dus welbeschouwd zijn we in al die jaren geen meter opgeschoten. (Luister hier)

12. Magic Numbers – I Don’t Care If It’s Christmas
Gezellig indiepopbandje uit Engeland. Vroeger waren ze leuker en dit liedje gaat erover dat kerstmis wegens liefdesverdriet en aanverwante zaken vroeger ook leuker was, dus de cirkel is weer eens rond. (Luister hier)

11. Dent May – I’ll Be Stoned For Christmas
Klinkt net zo jaren tachtig als Ice Choir maar dan op een net iets hippere manier. En het gaat over blowen, wat vet stoer is, als je tenminste tussen de 11 en 13 bent, wat Dent May niet is. (Luister hier)

10. Sterling Roswell – It’s A Rockin’ Good Christmas
Beetje misleidend, dit nummer. Het begint met een typische kerstxylofoon en iemand roept hohoho en de tekst gaat over kerstmis, maar eigenlijk is het gewoon smerige lofi garagerock’n’roll. (Luister hier)

9. Frank Turner & Butch Walker – Merry Christmas You…
Frank Turner is een singer-songwriter die denkt dat hij een punker is. Butch Walker ken ik niet, maar hij blijkt vieze woorden als cunt en fuck nogal grappig te vinden en hij speelt banjo, dus mijn vriend zal hij nooit worden.

8. Steen & Ill Material – Kerstmiritis IV
2014 was een goed jaar voor rapper Steen, bekend van de documentaire over rapper Steen. Hij leerde twee nieuwe ziektes om mee te schelden (ALS en ebola) en brengt dat hier succesvol in de praktijk. Voorts wenst hij de Kerstman een MH17’tje. Smaakvol. (Luister hier)

7. Land Lady – Please Come Home For Christmas
Cover van de 1960-hit van Charles Brown door een kamerpopgezelschap uit het verre Brooklyn – de bands komen ook overal vandaan tegenwoordig! Hoe dan ook, dit is een uitermate gezellig liedje dat geen seconde te lang duurt. (Luister hier)

6. Deer Tick – White Havoc
White Havoc klinkt alsof het aan het eind van de avond werd opgenomen, toen de drank in de man was en de wijsheid al lang en breed vertrokken was naar veiliger oorden. De zanglijn werd gejat van Janis Ians At Seventeen. Het blijkt de pret niet te drukken. (Luister hier)

5. Yoko Ono & The Flaming Lips – Happy Xmas (War Is Over)
The Flaming Lips is misschien wel de meest begaafde band uit dit lijstje. Toch loopt het op een farce uit als ze de plaats van John Lennon innemen in deze grootste kerstkraker sinds Jingle Bells. Op verzoek van Yoko staat hij toch in het lijstje en vrij hoog ook, want je weet het nooit met die vrouw. (Luister hier)

4. Dum Dum Girls – On Christmas
Dum Dum Girls is een hedendaagse versie van Blondie, maar dan wat donkerder (Donkerblondie, ho ho ho) en zonder hits. On Christmas is een treurig, iets drammerig liedje over sneeuw en kerst en de dingen die voorbijgaan. (Luister hier)

3. A Sunny Day In Glasgow – Shut Your Mouth, It’s Christmas
Een liedje met een boodschap. De boodschap luidt: doe eens normaal. Een prima boodschap, me dunkt. (Luister hier)

2. Clean Pete & Niek (Afterpartees) – Make it ’till Christmas
Hoopvol kerstliedje van de olijke Excelsior-tweeling met de zanger van Afterpartees. Anne Soldaat doet ook mee, dus tel uit je winst. Afterpartees maakte zelf ook een kerstliedje, Oh Santa heet dat, maar dat staat niet in de top 14. Je mag namelijk maar een keer in de lijst. Dat is nu eenmaal de regel en regels zijn regels.

1. How To Throw A Christmas Party – Intergalactic Welcome
Utrechtse supergroep (‘supergroep’ is een lelijke term voor bands die bestaan uit muzikanten die ook in andere bands zitten) die elk jaar een kerstalbum maakt en daar vervolgens verkleed als kerststal mee door het Nederlandse clubcircuit te trekt. Met respect voor het christendom, de hedendaagse popmuziek, de mensheid en humor. Ik mag een van de gitaristen tot mijn vriendenkring rekenen, vandaar dat ze op 1 staan. Verder is er eigenlijk niet zo veel aan. (Luister hier het hele album)