Spring naar de content

De nieuwste generatie wapentuig: van laserkanon tot onderwaterdrone

Een paar jaar geleden waren onbemande vliegtuigen het neusje van de zalm waar het oorlogvoering betreft. Ondertussen zijn vliegende drones oud nieuws en is de nieuwe generatie wapentuig gearriveerd. Een beknopt overzicht, van pijnkanonnen tot laserstralen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Gerben Vlasveld

Chinees pijnkanon
Afgelopen week presenteerde China zijn nieuwste militaire foefje, de Poly WB-1, een langeafstandskanon dat geen kogels of granaten afvuurt, maar microgolven. Het wapen projecteert de mansgrote straal microgolven op het lichaam van het doelwit, waardoor watermoleculen vlak onder diens huid worden verhit, met extreme pijn tot gevolg. Het Chinese pijnkanon heeft naar verluidt een bereik van maar liefst een kilometer. China schijnt plannen te hebben om het wapen te bevestigen op zijn marineschepen, die vaak betrokken zijn bij territoriale conflicten met Japan in de Zuid-Chinese zee. Het Russische leger werkt aan een soortgelijk wapen.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Toch lopen China en Rusland achter op het leger van de Verenigde Staten, dat een vergelijkbaar wapen enkele jaren geleden ontwikkelde maar terugtrok door technische problemen en veiligheidsissues. Een Amerikaanse journalist fungeerde destijds als vrijwillig doelwit.

Onderwaterdrones
Onbemande vliegtuigen worden al geruime tijd ingezet in gewapende conflicten, zo zetten de Verenigde Staten veelvuldig bewapende drones in in het Midden-Oosten, Afghanistan en Pakistan om de strijd aan te gaan met organisaties als Al Qaeda, de Taliban en IS, maar onderwaterdrones zijn een relatief nieuwe stap in de geautomatiseerde oorlogsvoering.

Vorige week kondigde Rusland aan dat zijn nieuwe generatie nucleaire onderzeeërs zal worden uitgerust met robots en onderwaterdrones die door de onderzeeboten kunnen worden uitgezet om zelfstandig aanvallen uit te voeren. De onbemande minionderzeeërs zouden ook deel kunnen uitmaken van een soort afleidingsmanoeuvre: wanneer de bemande onderzeeër wordt aangevallen zou het een drone kunnen loslaten die door vijanden wordt aangezien voor een volwaardige onderzeeër. Dit zou de ‘echte’ duikboot de kans kunnen geven om ongezien weg te komen.

Ook het leger van de Verenigde Staten presenteerde onlangs een geavanceerde onderwaterdrone aan het publiek. De machine heeft veel weg van een haai en gebruikt zijn ‘staart’ om te zwemmen en te sturen, net als echte vissen. De goed gecamoufleerde machine zal in de eerste instantie niet worden gebruikt om aanvallen uit te voeren, verkenningsmissies en spionage zijn meer voor de hand liggende taken voor de gerobotiseerde vis.

Amerikaans Star Wars-kanon
Eerder deze maand was was hij al in het nieuws, het Amerikaanse laserwapen dat nog het meeste doet denken aan de ‘Death Star’ uit de beroemde filmreeks Star Wars, hetzij in afgezwakte vorm. Amerikaanse marineschepen in de Perzische golf zijn sinds kort uitgerust met LaWS, een laserkanon dat in staat is mortieren en drones uit de lucht te schieten, en vijandelijke aanvalsboten van klein formaat te vernietigen. Van origine werd het soort laserstraal dat de LaWS afschiet gebruikt om metalen te lassen, maar op onderstaande video is te zien dat ook militaire toepassingen binnen de mogelijkheden liggen.

Onderwerpen