Spring naar de content

Opmerkelijk: gebruik ibuprofen kan leven mogelijk met 15 procent verlengen

Ibuprofen, de veelgebruikte pijnstiller die bij elke drogist in de schappen ligt, zou wel eens heel wat meer in zijn mars kunnen hebben dan u van uw hoofdpijn af helpen. Het medicijn, dat al sinds de jaren tachtig op de markt is, heeft mogelijk levensverlengende effecten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Gerben Vlasveld

Althans, dat zijn de verrassende uitkomsten van proeven met wormen en fruitvliegjes. De wormen en fruitvliegjes waarbij de ibuprofen werd getest, bleken maar liefst 15 procent langer te leven dan de controlegroep die het medicijn niet toegediend kreeg. In het geval het effect ook bij mensen zou opgaan zou dat neerkomen op zo’n 12 extra levensjaren. Afgelopen week werd de studie gepubliceerd in het online tijdschrift Public Library of Science Genetics.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Volgens één van de onderzoekers, dr. Chong He van het Californische Buck Institute for Age Research, werden niet alleen de levens van de dieren verlengd, maar waren de dieren ook gezonder. “Je kunt de mate waarin de wormen kronkelen meten. Als ze gezond zijn, hebben wormen de neiging om veel te kronkelen. Ook kunnen we de pompbeweging meten die wormen maken als ze iets doorslikken; als ze gezond zijn is die pompbeweging sneller,” aldus de wetenschapper.

De onderzoekers weten niet zeker op welke manier ibuprofen de levens van de dieren precies verlengt, maar dát het middel levensverlengend werkt bij de onderzochte dieren staat volgens hen vast. Brian Kennedy, een collegaonderzoeker van het Buck Institute, ziet grote potentiële voordelen voor de mens: “We denken dat we door deze verouderingsprocessen te bestuderen manieren kunnen vinden om mensenlevens te verlengen. Mensen langer gezond houden en minder snel laten verouderen, dat is ons ultieme doel.”

Toch is het niet verstandig om direct op een ibuprofen-dieet over te gaan; er kleven ook risico’s aan regelmatig gebruik van het medicijn. Onderzoekers hebben eerder namelijk al aan de alarmbel getrokken omdat ibuprofen het risico op een hartaanval zou vergroten. Verder onderzoek zal dus moeten aantonen hoe en wat. Volgens hoogleraar celbiologie Ellen Nollen van de Rijksuniversiteit Groningen zijn testen op muizen een logische volgende stap.

Onderwerpen