Spring naar de content

Geen zorgen om uw tiener: hij of zij is van de Generatie Nuchter

Middenin drink-, rook- en feestmaand december is het volgende nieuws misschien leuk om te weten: tieners van nu gebruiken minder drugs, drinken minder alcohol en roken minder sigaretten dan hun ouders deden toen ze jong waren. Dat stelt The Atlantic op basis van een onlangs uitgekomen rapport van het Amerikaanse instituut voor drugsonderzoek.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Pauline Bijster

De tieners van nu, of de generatie ná de Millennials, zijn geboren in of na 1996 en worden ook wel de Generatie Z genoemd. Er zijn allerlei andere termen voor deze generatie die te maken met het (overmatig) computergebruik van jonge mensen: Digital Natives, iGeneration, Generatie Tech, Generatie Wii, enzovoort. Kinderen van nu weten al hoe iPads werken voordat ze kunnen praten, laat staan schrijven. Tieners van nu zitten allang niet meer op Facebook, maar verspreiden zich over nieuwe(re), hippere sociale netwerken. Volgens dit artikel staat deze generatie altijd aan: er staan altijd één of meerdere digitale apparaten binnen hun handbereik aan.

Behalve dat ze met smartphonekennis op aarde komen, zou je deze generatie ook Generatie Nuchter kunnen noemen, stelt The Atlantic. In het afgelopen jaar is het gebruik van zowel alcohol, sigaretten en joints als harddrugs en zelfs pijnstillers opnieuw afgenomen onder de jeugd. Nadat het al jaren steeds iets afneemt. Het is niet zo dat tieners er bang voor zijn, uit dezelfde onderzoeken blijkt dat ze procentueel gezien de gevaren zelfs lager inschatten. Ze hebben er gewoon minder behoefte aan.

Vorig jaar kwam in Nederland een soortgelijk bericht in het nieuws: het alcoholgebruik van Nederlandse tieners tussen 12 en 15 jaar is sinds 2007 gedaald. Ook roken en blowen jongeren minder, schreef nu.nl een jaar geleden naar aanleiding van een groot onderzoek van de Universiteit van Utrecht.
In 2012 was er hetzelfde nieuws: Amsterdamse middelbare scholieren zijn de laatste veertien jaar opvallend minder gaan blowen, drinken en roken. Die daling was ook landelijk zichtbaar, schreef dagblad Trouw.

The Atlantic oppert dat het afnemende gebruik van marihuana in de Verenigde Staten wellicht te maken heeft met het feit dat het niet meer in alle staten verboden is. Hoewel tieners de risico van de drug niet hoog schatten, hebben ze er minder behoefte aan, en omdat het niet meer verboden is, is het ook niet meer spannend. Want dingen zijn cool zolang ze verboden zijn, aldus de auteur. Overigens zei Ton Nabben, drugsonderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam, toen ik hem sprak onlangs over drugs dat het niet zo gek veel uitmaakt of een middel verboden is of niet, noch of er gemakkelijk aan te komen is in een land of niet. In de Verenigde Staten wordt van oudsher meer geblowd dan bij ons in Nederland. In Frankrijk en Spanje ook.