Spring naar de content

Waarom uw smartphone slecht voor uw gezondheid is

Vermoedens waren er altijd al, maar nu is ook wetenschappelijk aangetoond dat het gebruik van digitale apparaten, zeker tot laat in de avond, slecht voor uw gezondheid is. Ze zorgen ervoor dat u later en moeilijker in slaap valt, verstoren het slaap-waakritme en maken u de volgende morgen minder alert en uitgerust.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Geert Poorthuis

Een team van een universiteit uit Dallas in de Verenigde Staten nam onlangs de proef op de som en sloot twee groepen op in een ‘slaaplaboratorium’. De ene groep kreeg voor het slapengaan een papieren boek te lezen, de andere groep moest het doen met een kleine tablet of smartphone met een verlicht schermpje. De meetresultaten geven te denken. De digitale lezers vielen later en slechter in slaap, hadden minder van de heilzame REM-slaap en waren ‘s ochtends minder fit. Oorzaak, volgens de onderzoekers, vooral het slechte type licht dat de apparaten uitstralen: het heeft een negatief effect op onze gezondheid. Het vermindert bijvoorbeeld de aanmaak van melatonine, dat een belangrijke invloed op de biologische klok van ons allen heeft.

Volgens de wetenschappers, die hun bevindingen deze week publiceerden, gelden de uitkomsten ook voor bijvoorbeeld ereaders met een ingebouwde achtergrondverlichting die veel bij in bed liggende lezers worden gebruikt. Ze constateren dat in de laatste 50 jaar veel veranderd is in de manier waarop mensen nieuws en vermaak consumeren. Het is, kortom, van actief lezen naar staren naar een scherm gegaan. Dat begon met met televisie en is alleen maar gegroeid sinds het begin van het digitale tijdperk ergens in de jaren ‘80 van de vorige eeuw. De komst en vervolgens de opkomst van de smartphone, tegenwoordig het meest gebruikte digitale apparaat ter wereld, heeft die ontwikkeling alleen maar versneld.

Nu was al bekend dat smartphones niet alleen een handig hulpmiddel zijn voor de immer verbonden burger maar ook steeds vaker als ‘stoorzender’ worden ervaren, bijvoorbeeld in het verkeer. Niet voor niets pleitten diverse organisaties er deze herfst voor om het bellen tijdens het fietsen te verbieden: het zou zorgen voor onoplettendheid en dus voor meer ongelukken. En uit recent onderzoek van een voedingsmiddelenconcern blijkt nu ook dat we ons tijdens het komende kerstdiner vooral ergeren aan tafelgenoten die zelfs tijdens dat feestelijkste gebeuren van het jaar hun telefoon ongegeneerd gebruiken. Ook ergeren is niet goed voor de gezondheid, schijnt het.

Onderwerpen