Spring naar de content

Cultuuragenda: Art in Redlight, Rotterdamse Pianodriedaagse, De Zere Neus van Bergerac

Elk weekend selecteert HP/De Tijd drie culturele evenementen die de moeite van een bezoek waard zijn.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

> Art in Redlight
Van zaterdag 27 december tot en met dinsdag 30 december 2014 vindt in de Beurs van Berlage in Amsterdam voor de tiende keer het kunstfestival Art in Redlight plaats. Zo’n 150 hedendaagse kunstenaars laten in even zoveel stands zien wat ze te bieden hebben. Zonder tussenkomst van een galerie – de kunst wordt tentoongesteld door de kunstenaar zelf, en kan eventueel ook rechtstreeks van kunstenaar tot kunstliefhebber van eigenaar verwisselen. Naast bekende namen uit de kunstwereld is er ook veel aandacht voor jong talent, bijvoorbeeld voor de alumni van de Gerrit Rieveld Academie in Amsterdam, en zijn er diverse podia met muziek, dans en anderszins. Een leuke manier om de periode tussen Kerst en Oud en Nieuw invulling te geven.

Art in Redlight. Beurs van Berlage, Amsterdam. Entree: € 10,00 (kinderen tot twaalf jaar hebben gratis toegang.)

> De Rotterdamse Pianodriedaagse
De tweejaarlijkse Rotterdamse Pianodriedaagse is het grootste grootste festival voor amateurpianisten in Europa. Zo’n driehonderd pianospelers, van jong tot oud, krijgen de gelegenheid om op het podium van Concertgebouw De Doelen elk vijf minuten te spelen. De veertien beste amateurs spelen op zaterdag in de halve finale, de beste vier eindigen op zondag in de échte finale. Naast het vijfminutenfestival zijn er tal van randactiviteiten die het festival omlijsten. De toegang is gratis; alleen voor de finaleavond wordt entree gevraagd. Meer informatie over de Rotterdamse Pianodriedaagse vindt u hier.

> De Zere Neus van Bergerac
Het concept is simpel: je kiest een klassiek toneelstuk, vraagt Arjan Ederveen daar op zijn eigen manier een draai aan te geven, vraagt Pieter Kramer het te regisseren en voilà: de jaarlijkse familievoorstelling van het Ro Theater is geboren. Dit jaar wordt Edmond Rostands Cyrano de Bergerac in een nieuwe jas gestoken. Het verhaal over de afzichtelijke dichter die, over de rug van zijn ‘vriend’ Christian, het hart van zijn nichtje Roxanne probeert te winnen wordt vermengd met een verhaal over een feeënduo (gespeeld door Arjan Ederveen en Ellen Pieters) die de opdracht krijgen om de grote neus van Bergerac te verkleinen.

De nieuwe versie van de aloude Cyrano kreeg eerder deze week vier ballen van het NRC Handelsblad. Recensente Brechtje Zwanenveld schrijft: “Hoewel het verhaal compleet over the top is, blijft alles geweldig bij elkaar. Meligheid en ontroering wisselen elkaar in rap tempo af, er zijn verbluffende special effects, sprookjesachtige decors en alle nummers (bekende Franse chansons met treffende liedteksten van Alex Klaassen) kunnen rekenen op open doekjes.”

De familievoorstelling De Zere Neus van Bergerac van het Ro Theater is nog tot en met 4 januari 2015 te zien in de Rotterdamse Schouwburg in Rotterdam. Daarna door het hele land. Meer informatie over bijvoorbeeld de kartverkoop vindt u hier.